Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) "Atatürk'ü Anma ve Anlama" kapsamında İşletme Fakültesi salonunda bir konferans gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Leyla Harputlu, Türk Ocakları Alanya Şubesi Gençlik Kolları Başkanı Mali Müşavir Alper Göksu Genç Kalemler Kulübü Başkanı Ayşe Zeybek,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programda, ALKÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Yurdu Kulüp Başkanı Âdem Boyunsuz,  günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Konferansın konuşmacısı olarak katılan ALKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Irmak Karabulut, “ Bizler, bugün burada, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak üzere toplandık. Öncelikle, Sizlerin huzurunda, Ulu Önderimiz Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyorum. Eşsiz Lider Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 80'inci yıldönümünde anarken, aslında tek yapmamız gereken O’nu anlamaya çalışmaktır. Mustafa Kemal Atatürk, 15 – 20 Ekim 1927 tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Salonu’nda milletvekillerine okuduğu ve tek tek belgelere dayandırarak ‘Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in Kuruluşu’nu anlattığı Nutka başlarken, ülkenin içinde bulunduğu durumu şöyle anlatır:

“Osmanlı Devleti’nin temelleri çökmüş, ömrü tamamlanmıştı. Osmanlı memleketleri tamamen parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da milli egemenliğe dayanan, kayıtsız, şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak! Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke; ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleşebilir.

“O halde, ya istiklâl ya ölüm!"

Görülüyor ki, Ülke gerçeklerinin acımasızlığına rağmen böylesine güçlü bir inançla zafere odaklanıp, ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyaya meydan okuyarak dünya tarihine altın harflerle kazınan bir Kurtuluş Destanı yazmıştır… Ve yanan, yıkılan bir imparatorluğun küllerinden, yepyeni bir ruhla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur. Askeri dehası ile düşmanlarını dize getiren Mustafa Kemal, Devlet Adamlığındaki üstün kabiliyeti ile dünyanın hayranlığını kazanmış, diplomatik başarılarıyla kısa sürede Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni dünya ülkeleri arasında saygın bir konuma kavuşturmuştur. Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşunun ardından peş peşe gerçekleştirdiği devrimlerle Ulusumuza yepyeni ufuklar açmıştır.

"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak mahiyet alır” sözlerinin sahibi Atatürk, Nutuk’u yazarak, dünya tarihinde çok önemli olan bu sürecin yorumunu da başkalarına bırakmaksızın kendisi yapmıştır." diye konuştu.

"ATATÜRK, TÜM ASRIN LİDERİDİR."

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Leyla Harputlu, " Mustafa Kemal Atatürk, yaşamı boyunca her adımını dikkatle, toplumun duyarlılıklarından kopmadan, dünyadaki gelişmeleri izleyerek ve Türk Ulusunun desteğini daima yanında hissederek atmıştır. Her konuya; her daim genç, dinamik ve cesur bir zihniyetle yaklaşan, öncülük eden Atatürk, adeta tüm zamanların lideridir. Sözleri, hâlâ bize yol göstermektedir.

Zafer kazanmış bir komutan olmasına rağmen, “Yurtta barış, dünyada barış” sözleriyle barışın vazgeçilmezliğini haykıran Atatürk, zaferle taçlanan Kurtuluş Savaşı’nın sonunda kendisine ‘Başardınız Paşam’ diyenlere, “Asıl mücadele şimdi başlıyor” sözleriyle karşılık vererek, Türk Ulusunun aydınlanma sürecini başlatmış ve barış içinde büyümesini, gelişmesini istediği Cumhuriyetimizi, gençlere emanet etmiştir. Yaşamı boyunca her fırsatta çocuklara, gençlere seslenen, onlara bayramlar armağan eden, yurt gezilerinde daima yanında gençlere yer veren Ulu Önder Atatürk, gençliğe olan inanç ve güvenini; “Benim en büyük eserim” dediği Cumhuriyeti “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, O’nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz” sözleri ile gençliğe emanet ederek göstermiştir. Atatürk’ün, “Hayatta en hakiki yol gösterici, bilimdir, fendir” sözleri de, bu kutsal emaneti geleceğe taşırken gençlerin yürüyecekleri zorlu yoldaki rehber niteliğindedir." şeklinde konuştu.

Programın sonunda ALKÜ Türk Yurdu Kulübü Başkanı Adem Boyunsuz; " İşte bu duygularla, burada bulunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. 10 bini aşkın gencin eğitim gördüğü Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Türk Yurdu Kulübü Başkanı olarak, böyle anlamlı bir törene ev sahipliği yapabilmenin onuru ile sizlerin huzurunda bir kez daha Eşsiz Lider Mustafa Kemal Atatürk’e minnetlerimizi sunuyorum. Ve O’nun gösterdiği yolda, aklın ve bilimin rehberliğinde ilerleme kararlılığımızla, emanetinin bekçisiyiz." diye sözlerini bitirdi.