HABER - Yüksel SOYLU

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde Korona virüs önlemleri kapsamında ilçe merkezindeki yayalaştırılmış bölgenin çeşitli noktalarına sıvı el dezenfektanları yerleştirildi. El hijyeni ve dolasıyla halk sağlığı için oldukça önem teşkil eden dezenfektanlar direklere monte edilerek vatandaşın kullanımına sunuldu.

ALANYA’DA NEDEN OLMASIN?

Alanyalı vatandaşlar ise Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde başlatılan el dezenfektanı projesini örnek göstererek, “Alanya belediyemizin halkın kalabalık olduğu yerlere böyle el dezenfektanı koyması mümkün müdür?” ifadelerini kullandılar.

EL DEZENFEKTANI NE SIKLIKLA VE HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkisi bulunan çeşitli alkol türleri bulunuyor. En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor. En büyük etki ise mikrobun türüne göre, %60-%90 aralığında görülüyor.

Uzmanlar virüslerin yayılmasını önlemek için günde en az beş altı kez el temizleme jeli ve kolonyanın kullanılmasını öneriyor.