HABER - Muammer SOYLU

Alanya Gazeteciler Cemiyetinin başarılı, her bir üyesine eşit davranışla takdir toplayan Başkanı Gaye Coşkun bu kez de 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85. yıl dönümünde kendi sosyal medya hesabından  "Seçtim ve seçildim işte bu yüzden 5 Aralık 1934 önemli ve değerli.. Bir kez daha teşekkürler Atam" şeklindeki paylaşımı dikkat çekti.

Gazete Alanya ailesi olarak "Kadına hak ettiği değerin verilmediği bir toplumda asla aydınlık yarınlardan söz edilemez"in arkasında olduğumuzu vurguluyoruz. 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE'DE KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ TANINMASI

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.