HABER - Muammer SOYLU

Alanya’da A. K. isimli şahsa ait özel bir Rehabilitasyon Merkezi’nde 2 yıldır Kurum öğretmeni olarak çalışan 26 yaşındaki S.Y, işverenden maaşını isteyince kod 29’la işten atıldığını iddia etti. Genç öğretmen S.Y., “Rehabilitasyon Merkezlerine, otizm spektrum bozukluğu, zihinsel yetersizlik, konuşma ve dil ile ilgili bozukluklar olan hastalara eğitmenlik yapıyorum. İşimi seviyorum, malum pandemiden dolayı bütün dünyada ve ülkemizde sıkıntı günler yaşıyoruz. Birçok çalışan mağdur ve ben bu özel Rehabilitasyon Merkezi’nde 2 yıldır çalışıyorum”

“ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM”

“Düzenli şekilde maaş alamıyorum. Branşımla ilgili yüksek lisansı yapıyorum. Lisans ücretini dahi çevremden borç aldım. Geçen hafta kurumdan alacağımın tamamını istedim. Bugün yarın ödenir diye beklerken karşına kod 29’u getirdiler. Beni ne insanlığa nede bir çalışana yakışmayan bir uzaklaştırma ile işten attılar. Kod 29 çok tehlikeli bir duruma gelmiş. İşveren çalışanını bu kod altında rahatlıkla işten atabiliyor. Patronun haysiyetsiz silahı olmuş. Eski çalıştığım patron olan A.K’dan önce Türkiye Cumhuriyeti hakim ve savcıları karşısında hakkımı arayacağım. Sonra da onu Allah’a havale edeceğim” dedi.

“PATRONLAR BİZİ FİŞLİYORLAR”

2 yıldır çalışmış olduğu işyeriyle ilgili konuşan S. Y., “Ben kötü niyetli isem, neden 2 yıldır burada çalıştırılıyorum? Bana ihtar çekmeden işten uzaklaştırdılar. Bu 29 kod'la bana gözdağı vermek istediler. Ben kıdem tazminatım bile verilmeden işten atıldım. Perişan haldeyim” dedi.

NEDİR BU KOD 29?

Patron işten çıkardığı işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumuna 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesi vermek zorunda. İşçiyi hangi gerekçe ile işten çıkardığını da kod numarasıyla işaretliyor. Kod 29; işçinin İş Kanunu’nun 25. maddesinin ikinci bendinde sayılan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller (davranışlar)” sergilediği gerekçesiyle iş akdinin feshedildiğini gösteriyor.

Patronların tazminat ödememek ve işten çıkarma yasakları süresince dilediğince işçi çıkarmak için kullandığı bu madde, işsizlik ödeneğinden faydalanmanın da önünde engel. İŞKUR, işsizlik ödeneği için başvuru yaptığında işten ayrılış bildirgesindeki kod numarasına bakıyor; Kod 29 girilmişse işsizlik maaşı ödemiyor. İşten çıkış gerekçesi olarak 29 numaralı kod gösterilenler kısa çalışma ödeneği de alamıyor. Kadın işçiler işyerlerinde pandemi sürecinde bu kodla işten çıkarma tehdidinin arttığını, “Namussuzluk, ahlaksızlık, cinsel suçlar, ailenin ve iş arkadaşlarının yüzüne bakamaz hale gelme” olarak tanımlanıp bir silah olarak kullanıldığını ortaya çıkıyor