HABER - Yüksel SOYLU

Türkiye genelinde 112 sağlık çalışanları insan hayatına hizmet ederek kutsal bir görevi üstleniyorlar. Ancak yeterli bir eğitim almadan sadece ehliyeti var diye ambulans kullanmaya zorlanan Acil Tıp Teknisyenleri (ATT)’ler can kurtarmaya giderken trafikte büyük tehlikelere yol açabiliyorlar.

Alanya’da yaşayan bir vatandaş ise eşinin 15 yıldır ATT olarak görev yaptığını ve kendisinin de aynı durumdan şikayetçi olduğunu belirterek yetkililere seslendi. Eşinin araba sürmesini bilmediği halde ambulans kullanmaya zorlandığını belirten vatandaş, “112 Acil Sağlık Hizmetlerinin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmakla birlikte meydana gelebilecek aksaklıkların doğrudan insan hayatını riske edeceği aşikardır. İnsan yaşamının saniyelere bağlı olduğu anlarda hizmet veren 112 Acil Sağlık Hizmetleri ülkemiz ve Alanya açısından hayati önem taşımaktadır. İlçemizde Sağlık Hizmetlerinin gözbebeği 112 biriminde maalesef insan hayatını hiçe sayan uygulamalar yaşandığını tarafımıza gelen şikayetler sonucu öğrendik. İnsan hayatına hizmet ederek kutsal bir görevi ifa eden 112 çalışanlarının özellikle de liseyi bitirir bitirmez göreve başlamış Acil Tıp Teknisyenlerinin (ATT) uğradığı sürücülük baskısı” dedi.

“İYİ BİR EĞİTİM ŞART”

Sürücülüğün oldukça zor bir görev olduğunu belirten vatandaş, “Ambulans sürücülüğü ise daha zor bir görevdir. Hem sürücülük ile ilgili temel bilgi ve donanıma sahip olmayı hem de trafikte tepe lambaları ve sirenlerle birlikte hareket etmeyi gerekli kılar. Çoğu zaman hasta ve hasta yakınlarının tetiklediği stresi de son derece iyi yönetebilecek bir psikolojik yeterliliğe de sahip olmayı gerektirmektedir. Bu konular göz önüne alındığında ambulans sürücülüğünün sadece araba kullanmaktan ibaret olmadığı anlaşılmakta iken sürücülük yapacak kişilerin özel bir eğitim alması ve bir dizi yeterliliğe sahip olması gerektiği bir gerçektir” dedi.

“EHLİYETİN VARSA AMBULANS KULLANACAKSIN”

Yeterli eğitiminde çok önemli olduğunu belirten o vatandaş, “Ehliyetin varsa ambulans kullanacaksın mantığı doğru değildir. Ülkemiz genelinde ambulans kazaları hızla artmakta olduğu göz önüne alınırsa umarım bu konuya yetkililer bir an önce çözüm bulur. Kaybolan bir hayatın yerini hiçbir ceza ile dolduramaz yiten hayatı geri getiremezsiniz. Ambulans sürmeye yeterliliği olmayan personele uygulanan bu şoförlük baskısını bir idarecilik anlayışıyla yada vicdanların kabul edeceği bir mantıkla izah etmek mümkün değildir. Göz göre göre yapılan bu dayatma yanlıştır ve vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.