Üç ay süren kısıtlamalar birer birer kaldırılıyor ve hayat normale dönmeye başlıyor. Zor bir sınavdan geçtik. Dünyada pandemi ile en iyi şekilde mücadele edip başarı sağlayan sayılı ülkelerden biriyiz.

     Güney Kore, Japonya Türkiye, kısmi olarak da Almanya sağlık sistemlerinin son derece kaliteli olduğunu ispatladı. Çin, Rusya, İran gibi otokratik ülkeler ile Afrika ülkeleri ve Hindistan, Pakistan, Afganistan gibi 3. Dünya ülkelerinin verilerine kimse güvenmiyor.

     Yılbaşından beri tüm Dünya adeta yeni bir hal aldı. Cenab-ı Allah bize bir daha böyle bir salgın yaşatmaz inşallah.

***

     Dünyayı her alanda etkisi altına alan salgının, çok şükür ki ülkemizde etkisini yavaş yavaş yitirmeye başlamasıyla birlikte tedbirler de gevşetilmeye başlandı.

     Şehirlerarası ulaşım yeniden açıldı. Esnaf ve sanatkâr işyerlerini açmaya başladı. Kamu ve özel sektör normal çalışma saatlerine dönmeye başladı. Ekonomimizin lokomotifi olan turizm sektörü yeni kurallar eşliğinde sezonu şimdilik iç turizme açtı.

***

     Salgın nedeniyle daha önce yaşamadığımız önlemlerle, yasaklarla karşılaştık.

     Her ne kadar hayat normale dönse de salgın, toplumsal psikoloji üzerinde kalıcı etkiler bırakacaktır. Sosyal alanlara ve sosyal mesafeye dikkat edeceğiz. Şahsi temizliğe daha çok riayet edeceğiz. Beşerî münasebetlerde daha mesafeli olacağız. Eş dostla tokalaşma, sarılma gibi durumlar asgariye inecek.

***

     Bu ot yiyesice Çinliler çok pisboğaz bir milletmiş ne bulurlarsa yiyorlar.

     Birileri artık şu Çinlilere; “börtü böcek, yarasa fare yemeyin len” desin. Neden derseniz daha önceki yıllarda görülen domuz gribi, kuş gribi, Çin gribi, sars vakalarının kaynağı da Çin’di ve virüslerin fare, yarasa gibi hayvanlardan insanlara geçtiği kanıtlanmış. 

***

     Sosyal mesafeye, bilim kurulunun tavsiye ve tedbirlerine riayet etmemiz şartıyla gelmiş geçmiş olsun diyeceğimiz günler inşallah yakındır.

***