Tarihte görülmemiş günler yaşıyoruz. İslam dünyası şimdiye kadar böyle ramazan böyle bayram görmedi, yaşamadı.

     Arefe günü ve bayram boyunca sokağa çıkma kısıtlaması var. Maalesef bayramı da evlerimizde buruk geçireceğiz. Bayramı bayram gibi yaşayamayacağız.

     ***

     Ramazan boyunca teravih için gidemediğimiz gibi bayram namazı için de camilere gidemeyeceğiz, bayram namazı kılamayacağız. Aile büyüklerini, eş dost akrabayı, komşuları ziyaret edip hâl hatır soramayacağız. Kalabalık bayram sofrasına oturamayacağız. Bayramdan birkaç gün öncesinde şehrin kalabalık caddelerine kurulan tezgahlardan bayram alışverişi yapamayacağız.

     Çocuklar bayram öncesi bayramlıklarını giyinip dedelerinin, ninelerinin, amcalarının, dayılarının yahut halalarının, teyzelerinin ellerini öpemeyecek, dört gözle bekledikleri bayram harçlıklarını alamayacaklar. Ellerine poşetleri alıp kapı kapı dolaşamayacak, bayram şekeri toplayamayacaklar. Her ne kadar sesinden rahatsız olsak da çocuklara kızsak da mantar, torpil patlatamayacaklar.

    Görünen o ki bayram atmosferini yaşayamayacağız, tatsız tuzsuz bir bayram geçireceğiz. İnsanın “nerede o eski bayramlar?” diyesi geliyor.

    ***

Kaldırdım ellerimi semaya

Niyaz eyledim Yaratan’a

Ya Rab!

Ol dedin olduk

Can da senden, ruh da sendendir.

Hayrı da şerri de verensin

Derdi de dermanı da bahşedensin

Senden geldik, sana döneceğiz

Ahvalimizi bizden iyi bilensin.

     ***

     Rabbim bir daha bu günleri yaşatmasın. Bayramınız şimdiden mübarek olsun, hepinize hayırlı bayramlar dilerim.