Yeni bir yıla başlamadan önceki son günleri tamamlıyoruz. Genellikle yeni yıl, yeni kararlar, yeni başlangıçlar, yeni hedefler dönemi olarak adlandırılsa da sanıyorum değişen bir ‘ben’ olmadıkça tarihlerden başka değişen bir şey olmayacaktır. Yine de yılın başını bir şeylere başlamak, ruh dünyasını formatlamak için hedefleri yolunda bir adım olarak bekleyen insanları içtenlikle tebrik ediyorum. Bir senenin miladını amaçsızca karşılamamak kendi iç dünyamız için önemli. Her gün kalan ömrümüzün miladı olsa da madem yeni yılı milat ediniyoruz, gelin bu niyet ettiğimiz başlangıçları nasıl kolaylaştırabilir ve sürekli hale getirebiliriz birlikte bakalım.

1-Geçen Yılı Gözden Geçir

Bu yöntem kişinin hem iç hem de dış muhasebesini yapmak adına olmazsa olmaz. Elinize alacağınız bir defterin bir sayfasına geçen yılda başınıza gelen olumlu olayları ve nedenlerini, diğer kâğıda ise olumsuzlukları ve nedenlerini yazınız. Tüm yılın hesap dökümünü yapmak neyin sizi mutlu edip, neyin sizi mutsuz ettiğini anlamak ve ders çıkarmak adına faydalı olacaktır.

2- Hedeflerini Faydaları ve Devamında Sana Kattıkları ile Değerlendir;

Bu kısım çok önemli. Yeni yıl plan listeleri yapılırken insanlar sadece istedikleri şeyleri not ediyor ve istedikleri şeyin nedenini ve ona ne katkı sağlayacağını gözden kaçırdığı içinde hedefini gerçekleştirdiğinde bir adım sonrasını göremeyebiliyor. Bu sebepten ötürü planlarınızda bir seyahat mi var? Bu seyahate neden çıkmak istediğinizi ve sonrasının size ne kazandıracağını lütfen not edin.

3- Kararlarınızı İnsanlara Göre Değil, Kendinize Göre Belirleyin;

Hedefleriniz içerisinde aileniz, arkadaşlarınız ya da çevrenizle alakalı meseleler varsa dahi bunun içinde muhakkak kendinizi bulun. Bunu gerçekten yapmak istiyor musunuz? Bu plan size ne katacak. Başkaları tarafından etkilenebilecek planlar yaparken elinizden geldiğince onların etki alanlarını belirlemeye çalışın.

4-Kontrol Edebildiklerine Odaklan;

Sadece kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın ve kontrol alanınızın dışında kalan, sizi etkisiz kılarak canınızı sıkacak plan ve programlardan bırakın. Kontrol edebildiklerim ve kontrol edemediklerim şeklinde gelecek plan listenizin kenarlarına not düşebilirsiniz.

Bu dört öneri yeni yılda alacağınız kararları belirlemede ve düzenlemede umuyorum ki faydalı olacaktır. Miladi ömrünüzün her gün yeni bir başlangıcı olan yarınlarınızın size güzellikler getirmesi yine sizin elinizde. İnsan istedikçe, hayal ettikçe, kulaklarını tüm olumsuz eleştirilere kapatıp, istikrar ile hedeflediği yolda yürüdükçe varamayacağı hedef yoktur. Yeter ki geçmişten ders çıkarıp, geleceğe umutla yaklaşıp bizim için en iyi olan hakkında doğru bir karar verelim.

Bende geçen yıl tarihli yazıma son verirken yeni senemizin hepimize sağlık, umut, üretkenlik ve güzellikler getirmesini umuyorum.

İyi seneler!