Fiziksel açlık; gerçek bedensel açlığınızdır.Duygusal açlık ise beslenme ihtiyacınızdan ziyade yaşadığınız duygulara verdiğiniz bir tepki veya   oluşmuş bir alışkanlık halidir.Genellikle bu duygular korku, endişe, üzüntü, suçluluk ve stres gibi duygulardır.İnsan kendini duygusal olarak yiyeceklerle tatmin ettiğinde bu duruma alışır ve normal bir hal alır.Farklı duygular kişiyi yemeye yönlendirdiğinde bir sorun olmaya başlar. Zamanla bu sorunlar obezite gibi yeme bozukluklarına neden olabilir.Önemli olan bu durumu fark etmek ve hangi duygu durumlarında yaşandığını tespit etmektir.

DUYGUSAL AÇLIĞI ÖNLEMEK İÇİN 4 ÖNERİ

1- Fark et, Kabullen ve Harekete geç:

Bahsettiğim duygular esnasında kendinizi yemek yerken buluyorsanız ve bu sıklıkla devam ediyorsa kilo almanızın nedeni duygusal açlık olabilir.Kendinizi izleyin ve duygusal açlık yaşadığınız anları ve hangi duygu durumunda yaşadığınızı bir köşeye not alın.Bu durumu kabullenip alışkanlığınızdan vazgeçmek için harekete geçin.

2-Hobi edinin:

Tespit ettiğiniz duygu anında sizi oyalayacak ve mutlu edecek bir hobi edinin.Duygusal boşluğunuzu dolduracak ve sizi tatmin edecek hobiniz sayesinde bu durumun üstesinden gelip mental açıdan doyuma ulaşabilirsiniz.Bu hobi sizi zinde tutan ve mutluluğa ulaştıracak bir spor dalı olabilir.

3-Tokluğunu hisset:

Tok olmanıza rağmen yeme isteğinizi bastıramıyorsanız tokluğunuzu hissetmeye çalışın.1’den 10’a kadar bir skala belirleyin ve  yemek esnasında aralar verip tokluğunuzu derecelendirin.(örnek: 1: midem boş , 5:biraz aç, 6:tok, 10:mide bulandırıcı tokluk)Kendinizi tok hissettiğiniz zaman yemeyi bırakın.

4-Ne yediğinizin farkında olun:

Yediğiniz yemeğin ne olduğu, nasıl bir dokusu ve kokusu olduğunu fark etmeye çalışın.Dikkatinizi yemeğinize verdiğiniz zaman tokluğunuzu daha rahat algılayabilir ve fazla yeme isteğinden uzaklaşabilirisiniz.