Güçlü kadınlara örnek, bugün seksen iki yaşında olan bir kadının yaşantısından birkaç örnek vermek istiyorum. Ben bu kadını köyden geldiğinde tanıdım. Çocukları çok küçüktü, kocası haylaz, çalışmayan aynı zamanda çok alkol alan bir adamdı. Yani tam kırk beş yıl önce geldiler.

Kadının okuma yazması yoktu, Ankara'daki akrabaları onu bir büyükelçiliğe yerleştirdi, tam on bir yıl arada çalıştı. Çocuklarını okutmak için çok uğraştı. Ama kocası içkiyi hiç bırakmadı, çalıştığı parayı da alıyordu. Yani kadın çok çalışkandı ve emekli de olmak istiyordu, çalıştığı elçiliğin sigortasını yatırmadığını öğrenince hemen oradan ayrıldı. Sonra bir huzurevinde çalışmaya başladı, çalışkanlığını gören bir huzurevi sakinin yakını bu çalışkan kadını kendi şirketinde çalışması için öneride bulundu. Bu şirket medikal bir fabrikaydı ve ilk burada sigortalı çalışmaya başladı.

Kocasından boşandı, çok hakaretler, tehditler aldı ama asla vazgeçmedi. Kocası bu sefer araya adamlar koydu, barışmak istedi, yalvardı ama kabul etmedi. Kocası içmeye devam etti, içkiyi hiç bırakmadı.

Kadın bu şirketten emekli oldu, primleri çok yüksek yattığı için de emekli maaşı da yüksek bağlandı. Çocukları evlendi, torunları oldu.

Kocası bu arada kimsesiz öldü, bu kadın hemen çocuklarımın babası, onu öyle bırakamam diyerek, cenazeyi köye götürdü, güzel bir mezar yaptırdı.

Bu yürekli kadın durmadı, ben okumayı öğreneceğim diyerek yetmiş yaşın üstünde kursa gitti ve okuma-yazmayı öğrendi. En başarılı öğrenci oldu, sertifikasını da onur belgesiyle aldı.

Bu yürekli kadın köyüne gitti, devletin hazinesinden bir kaç dönüm arazi aldı, ev yaptırdı, meyve ağaçları dikti, ceviz ağacı dikti. Kendine küçük bir cennet yarattı ve yazı torunları ve çocuklarıyla köyde geçiriyor.

Bu yürekli kadın şimdi; sağlıklı, dimdik ayakta. Kışın Ankara'da, yazın köyde çok gururlu bir hayat sürüyor.

Eşine boyun eğmemiş, emekli olmayı başarmış, evini yapmış, okuma-yazmayı öğrenmiş, çocuklarının mutluluklarını yaşamış, torunlarını ve torunlarının çocuklarını görmüş bu güçlü kadını gönülden tebrik ediyorum ve gurur duyuyorum.

Bu yürekli kadın kim mi? Benim de onun gibi yürekli ve çalışkan olmak istediğim Halam. Hiç kimseye boyun eğmedi, korkmadı, çok çalıştı, hiç bir zaman geç değildir diyerek yetmiş yaşından sonra okuma-yazmayı öğrendi, emeğiyle çalıştı ve hep emekten yana oldu.

Güçlü kadına en iyi örnek kadınlardan birisidir.

GÜÇLÜ VE EMEKÇİ KADINLARA SELAM OLSUN