Toplumsal doğrular nelerdir, toplumsal doğrularda kararlar, tutumlar nasıl olmalıdır? Bunun için sivil toplum örgütleri, dernekler, sendikalar  ve partiler kurulmuş, buralarda da insanlar örgütlenerek bir güç oluşturmuşlardır. Bu örgütlerde yasalarla çalışma sistemi belirlenmiş ama güzel tarafı fikirler özgür bırakılmıştır. Toplumun yararına yapılan faaliyetler de insanlar tarafından destek bulmuştur.

İnsanlar bu tür örgütlerde birleşirken neyi hedef alırlar neye göre o örgütte birleşirler?

Bir kadın dayanışma derneğinde amaç bellidir. Kadınların şiddete, tacize, tecavüze uğramaması, adalet karşısında kadın olarak kendini iyi savunması, bu konuda kadının yalnız kalmaması. Bunun için de burada taraf tutmak doğru taraftır ve yasalar karşısında güç birliği oluşturarak kadınların hakları konusunda adalet aramaktır.

Bir sendikada da örgütlü olmak ve bağlı bulunduğu kurumun ya da örgütün haklarını savunmak, adil adaletli, hukuktan yana taraf olurken o kurum ya da örgütleri temsil eden insanların ekonomik ve hukuksal haklarını güç oluşturarak korumaktır. Burada da taraf olurken birey kendi çıkarlarını değil tabi ki bulunduğu örgütteki tüm insanların hakları için mücadelede taraf olacaktır.

Bir siyasi partide taraf olmak nasıldır? Siyasi Partiler göreceli midir? Neye göre görecelidir? Siyasi Partiler toplumları temsil ederken nasıl olmalıdır?

Dernekler ve sendikalar vb. örgütler tabi ki önemlidir ama asıl önemli olan ve tüm insanları ve ülkeyi ilgilendiren siyasi partilerdir.

İnsanlar dünya görüşlerine göre oy kullanıyorlar;  ben dindarım din ağırlıklı bir parti olsun, her yerde benim dinimin simgesi olsun, ben çocuklarımı dindar yetiştireceğim diyen diğer inançları  ötekileştiren bir grup diğer tarafta ben milliyetçiyim ve benim milletim herkesten üstündür diyerek diğer milletleri ötekileştiren bir grup.

Tabi ki herkesin dini ve milliyeti çok kutsaldır. Kötü olan ötekileştirmek ve yok saymaktır. Kötü olan bu düşüncelerle devletin başına bir siyasi parti olarak gelmek ve devleti bu şekilde yönetmektir.

Bir diğer parti de ben bütün insanların eşit haklara sahip olduğu, hukukun üstünlüğünü savunan, sosyal devlet anlayışına sahip olan, bilimsel eğitime önem veren, tüm toplumu kucaklayan bir partiyim ve bunun mücadelesini vermek istiyorum. Atatürk de kuruluş savaşını kazandıktan sonra bütün devrimlerini buna göre yapmıştı ve bir siyasi parti kurdu. Ben de onun devrimleriyle birlikte tüm yurtta bunu yapmak istiyorum diyerek onun yolundan gitmek istiyor.

Toplumlarda insanlar oy verirken kriterleri; benim ülkem ne kadar gelişir ve daha iyi bir ekonomiye nasıl sahip olurum diye düşünerek esas almaları gereken budur.

Siyasi partiler büyük insan kitlelerine seslenirken ve örgütlenirken; onlara ben bunları yapmak istiyorum ve sana ihtiyacım var, biz sizlerle bunları başarabiliriz. Hak, hukuk, adalet, bilim eğitim, fabrika, tarım, hayvancılık bunlar devletin yapması gereken öncelikli ve zorunlu yapması gereken görevidir. Biz bunlar için mücadele ediyoruz diyerek siyaset yapıyor. Sosyal devlet anlayışını uygulamayı başarabiliriz, sizlerle birlikte yapabiliriz diye siyaset yapıyor.

Din; vicdan işidir ve devletin vicdanı tüm topluma eşit davranmaktır. LAİKLİKTİR

Milliyetçilik; tüm halkın çıkarlarını üstün tutmaktır, kafatasçılık yapmak değil, milli sınırlar içindeki tüm halkına eşit ve adil davranmaktır.

TARAFIMIZI BELİRLEYİP,

FİKRİ HÜR, VİCDANI HÜR, BİLİM VE SANAYİSİ GELİŞMİŞ BİR ÜLKE İÇİN BİRLİKTE OLALIM