Mekke; beş vakit yönümü döndüğüm kıblem, Kâbe’m, Beytullah’ım…

Mekke; alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz s.a.v.’in doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği şehir...

Mekke; nübüvvet kitabının hem ön sözünün hem de son sözünün indirildiği şehir…

Mekke;Hz. Adema.s.’dan itibaren tevhit inancının merkezi ve müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin de bulunduğu şehir...

Kendisine peygamberlik vazifesi verilenAllah Rasulüs.a.v. Mekkelileri Allah’ın dinine davet etmiş, fakat onlar bunu kabul etmedikleri gibi müslüman olmaya başlayan herkese ellerinden gelen bütün eza cefayı da çektirmişlerdi. Hatta o kadar ileri gitmişlerdir ki, Rasulullahs.a.v.’i öldürme kararı almışlar, Cebrail a.s.’ın haber vermesiyle kurdukları tuzak boşa çıkmıştı.

Mekkeli müşriklerin bitmeyen eziyetleri sonucunda müminlerin dayanacak güçleri ve sabırları kalmamıştı. Peygamber Efendimiz’in niyazıyla müminlere hicret, Mekke’yi terk etme izni verilmişti. Efendimiz s.a.v. Mekke’den çıkarılırken yaşlı gözlerle Mekke’ye dönmüş; “Ey şehir, senden çıkarılmasaydım vallahi seni terk etmezdim!” demişti.

İslam peygamberi Hz. Muhammed, Hicret'in 8. yılı, Ramazan ayının 10. günü, 10 bin kişilik bir ordu ile 1 Ocak 630’daMedine'den çıktı. Ramazan'ın 20. günü, 11 Ocak 630’da Hz. Muhammed, ordusunu dört kola ayırarak şu emri verdi:

"Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz."

Mekkeliler hiç beklemedikleri bir anda on bin kişilik sahabe ordusunu karşılarında görünce akıl tutulması yaşadılar, neye uğradıklarını şaşırdılar.

Hz. Muhammed hareket emri verdi ve Fetih Suresi'ni okuyarak Mekke'ye girdi. üç kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid'in komutasındaki dördüncü kol, Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttü.

Hz. Muhammed, Mekke'ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirdi ve kimseye dokunulmayacağını ilan etti. Ardındanİsra Suresi'nin 81. ayetini okuyarak Kabe’ye yöneldi ve elindeki yay ile putları birer birer devirip şöyle diyordu:

“Hak geldi, batıl zail oldu. Zaten batıl her zaman yok olmaya mahkûmdur.”

Hz. Muhammed, daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kabe'yi tavaf etti. Genel aftan sonra kadın erkek herkes gelerek Rasulullah’as.a.v. biat ettiler.

Allah’ın izniyle Mekke,11 Ocak 630’da putlardan tamamen temizlendi, İslam’ın ışığıyla aydınlanmaya başladı.