p>Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Elmalı Devlet Hastanesi’nde ‘Eforlu EKG Cihazı’ hizmete girdi.

Elmalı Devlet Hastanesi’nde ‘Eforlu EKG Cihazı’ hizmete girdi. Elmalı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burak Emre Demir, ilçedeki hastalara en iyi sağlık hizmetini vermek ve başka hastanelere gitmelerine gerek kalmadan bulundukları yerde sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi.

Hastanede ‘Eforlu EKG Cihazı’ ile hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Demir, “Eforlu EKG Cihazı ile hizmete girdiği günden bugüne kadar toplam 46 hastaya ‘Efor Testi’ yapıldı. Bu cihazın hastanemize kazandırılması noktasında başta Antalya KHB Genel Sekreterliği’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Elmalı Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fulya Avcı Demir ise “kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan ‘Efor Testi’, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG\\\'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla EKG ve tansiyon kayıtlarının alınması olarak özetlenebilir. Halk arasında koşu bandı olarak bilinen eforlu EKG cihazı ile yapılan efor testi bir koşu bandında ya da bir bisiklet üzerinde belli bir süre ve hızda yapılmakta. Bu test ile göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetleri olan hastalarda kalp damar hastalığı olasılığı değerlendirilmektedir.”

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fulya Avcı Demir, bu test ile başlıca göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetleri olan hastalarda kalp damar hastalığı olasılığının değerlendirildiğini ifade etti.

Demir, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, ailede kalp damar hastalığının varlığı ve tütün ürünlerinin kullanımı gibi risk faktörlerini taşıyan hastalarda efor testinin kalp damar hastalığı açısından bir tarama testi olarak da tercih edildiğini belirtti.