24 Haziran seçimlerine bir adım daha yaklaşılmıştır. Siyasi partiler illere göre milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’ya teslim ettiler. Dünden buyana herkes elindeki teknolojik materyallerle facebook, Whatshapp, Twitter’dan son değişiklikleri bir an önce öğrenme peşinde. Yolda yürürken ayağı takılıp düşenler bile oluyor. Merak!

Yeni düzen, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde icra organı ile parlamento arasındaki bağlar yoktur. Kuvvetler ayrılmıştır. Hükümet organlarını, başta bakanlar olmak üzere parlamento dışından atanacaktır. Listelerin oluşumunda bu konu üzerinde durulduğu da anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanlığını kesin kazanma gözüyle bakan partilerin güçlü vekil adayları liste dışı bırakılmışlardır. Cumhur ittifakı camiası da, millet ittifakı cephesi de bunun hassasiyetini fark etmişlerdir. Listeye itiraz süreci de vardır. Bu tutum liste akışını dikkate alan taraftarın kafasını karıştırmaktadır…

Cumhurbaşkanı adayına yakın duran, milletvekili adaylığı umudu bulunan, partiye çok hizmet ettiğini düşünen, falanca partiden destek için filanca partiye geçen çok değerli şahsiyetlerin adaylık teklifi alamamış, aday adayı olup ta listede kendisini bulamamışların hükümet kadrolarında değerlendirilme imkânı mümkündür. Yeni cumhurbaşkanı, yeni hükümeti ittifak ekibinin vekillik listesi dışında kalan taraftarlarıyla dolduracaktır. Bu açıdan, şimdilik kırgınlık yaratmaya gerek yoktur. Cumhurbaşkanlığını kazanınca yeni kapı aralamaktadır!

Antalya ilimizde güçlü kadrolar listede yer almaktadır. Cumhur ittifakı Antalya’nın doğu; millet ittifakı batı reylerini hedefe yerleştirmiştir. Alanya’nın güçlü vekil kadrosu bu dönem de adaydır. Siyasette beklentiler bitmez, hepsi de yerine ulaşmaz. Nasipten öteye yol yoktur!

Cumhurbaşkanlığı reyi ile milletvekilli oylarının partilere ve ittifaklara göre dağılımı farklılık gösterecektir. Milletvekillerinin bazılarının seçilme şansı cumhurbaşkanı adaylarının performansından partiye yansımasıyla vücuda gelecektir. Bazı vekil adaylarının çevre faktörüyle cumhurbaşkanlığına rey kaymasını sağlayabileceği hesaplanmıştır…

Bu seçim öncekilerden çok farklıdır. Koalisyonlar hazırlık aşamasında kurulmuştur. İttifaklar siyasete düzen katarken, politikayı çekişmeli hale getirmektedir. Partilerin kadroları anlaşılmaz şekilde listede yer alamamışlardır. Güçlü meclis hesabı Üç yüz bir (301) üzerinden rakamsaldır. Liste dışılar yeni dönem hükümetinde yer alma gayretini hedefe yerleştirmelidir!

Özlenen Türkiye’nin şekillenmesi elbette kolay değildir. Beklentilerimiz daima potansiyelimizin üstündedir. Bu bizleri şımartmasın. Cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarımız güven, huzur ve kalkınmışlığı yakalayacağımız özlenen Türkiye’ye umuttur! Adaylarımıza başarılar diliyorum!