Koronavirüs belasını ülkemizi de içine alarak dünyada hızlı yayıldı. Ülkelerin her biri farklı önlemler alarak bu süreci yönetmeye çalışıyorlar. Bizim ülkemizde de bu konuda farklı önlemler alındı. Bunlardan birisi de geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi yakından ilgilendiren uzaktan eğitime devam kararı verilmesi oldu.

               Uzaktan eğitim ülke olarak pek bildiğimiz bir alan olmamakla beraber, her zamanki gibi yaparak-yaşayarak geliştirebileceğimiz bir alan. EBA ve televizyonlar yardımı ile öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz uzaktan eğitim sürecine dahil oldular. Elbette herkesin aklında yanıt bekleyen sorular var. Olmaması da mümkün değil. İlk günlere baktığımızda eksiklikleri ve aksaklıklarına rağmen yavaş yavaş uzaktan eğitimi hazmetmeye başladık. Süreç uzayınca da uzaktan eğitimin bir parçası olacaklar yeni kaygılar taşımaya başladılar.

               Uzaktan eğitim konusunda uzman olmasak bile neler yapılabileceğini öngörebiliriz. Bu süreçte öğrencilerin eğitim saatlerine özen göstermeleri çok önemli. Kendileri ile anne veya babaları birebir ilgilenecekler. Eğitim saatlerinde kendilerine uygun ortamlar sağlanmalı ve dikkatlerini dağıtmadan kısa zaman sürelerinde verilen konuları iyi takip etmeliler. Anlamadıkları konuları tekrar saatlerinde yeniden izlemeyi önemsemeliler. EBA’da ise anlatılan konuları pekiştirme çalışmaları veriliyor. Onların yapılmasını önemsemek gerekir. Ayrıca bu süreçte öğretmenleri ile iletişimlerini koparmadan onlardan destek alabilirler. Öğretmenlerinin vereceği pekiştirme çalışmalarını da yapmaları gerekmektedir.

               Elbette çocuğumuza sürekli ders yaptırmayacağız. Zaten böyle bir şey yaparsak onları sıkabilir ve olumsuz dönüşler alabiliriz. O zaman çocuklarımızın el becerilerini geliştirici etkinlikle zamanlarını eğlenceli değerlendirebiliriz. Kağıt ve kartonlar ve evde kullanmadığımız şişe vb. eşyalar yardımı ile onlardan farklı oyuncaklar ve eğlencelik eşyalar üretmesine katkı sunabiliriz. Ailece okuma saatleri düzenleyip, okuduklarımızı birbirimize anlatabiliriz. Birlikte yırtma-yapıştırma, boyama gibi etkinlikler yapabiliriz. Seviyelerine uygun bilmece, bulmaca, sudoku gibi oyunlar oynamaya teşvik edebiliriz. Hem böylece sıkılmalarını engeller, hem de zamanlarını doğru değerlendirmelerine katkı sunabiliriz. İnternetten bulacağımız yaşına uygun zeka oyunları oynamalarını sağlayabiliriz.

               Elbette çocuklarımız dar alanda hareketsiz kalmamalılar. Onlara uygun basit egzersizler bulup yaptırabiliriz. Böylece hareketsiz kalmalarını ve hantallaşmalarını engelleriz.

               Bütün bunları yaparken beslenmelerine özen göstermeyi ihmal etmemek gerekir. Yakabileceği orandan enerji ve kalori yüklemesi yapıp doğru beslenmelerini sağlamak, onların sağlıklı gelişimine katkı sunacaktır.

               En kısa ve en az hasarla bu zorlu süreci atlatıp tekrar sağlıklı günlerimize dönmeyi dilerim. Umarım bu süreçte yasal uyarıları dikkate alır ve önlemlerimizi uyarılara uygun biçimde yaparız. Böylece bu sürecin daha doğru yönetilmesine katkı sunmuş oluruz. Herkesin özlediği anları yaşaması dileğiyle…