Türkocağı Alanya Şubesi, 26 Aralık 2018 günü akşamı saat 19’da Alanya Kültür Merkezi’nde konuşmacı,  A. Yağmur Tunalı’nın katıldığı “Türkçe Vatandır” konulu bir konferans tertip etmiştir. Toplantıya katılım gençliğin de desteğiyle iyi derecede seyretti. Bu elbette memnuniyet verici bir durumdur. Öncelikle meği geçenlere teşekkür eder saygılarımı arz ederi.

Türkçe; Türk dilidir! Türk dünyasının ve insanının yaşadığı her yerde konuşulan dildir.      Dünyanın en geniş coğrafyasında mekân tutmuştur. Dil önce milletleşmeyi, sonra devletleşmeyi, sonrasında da konuşulmayı bekler. Türk dilinin konuşulduğu yer Türk vatanıdır. Türk ve Türkçe sevgisine ilgi duyulanlardır. Devletlerarası ilişkilerde bunda etkendir. Nerede bir Türk insanı varsa orası Türkçenin vatanıdır. Devlet ideolojisinde dil ön planda olmalıdır. Dili yaşamayan devletler varlığını sürdürememektedirler. Tarih böyle dil çöplüğüne sahiptir…

Diller elbette geçişgendir. Dil kültürdür. Kültür alışverişleri dil ile sağlanır. Türk dili dünyanın önemli köklü, yerleşik, geniş bir alanda konuşulan dildir.  Osmanlı coğrafyası Orta Asya’dan Anadolu’ya yerleşen Türkçeyi Ortadoğu’dan Afrika ülkelerine Fas, Tunus, Cezayir’e kadar yaygınlaştırmıştır. Batılı ülkelerin Türk dilinin ispanya üzerinden Avrupa’ya girişi üzerine uyanışa geçtiği düşünülmektedir…

Dillerde kelime alışverişi daima olmaktadır.   Türk milleti olarak dikkat edilmesi gereken yabancı dilden geçen kelimelerin Türkçe karşılığının kullanılması, Türkçe karşılığı yoksa Türkçeleştirilerek kullanımı dilin korunması ve geliştirilmesi açısından önemlidir. Günümüz devletlerarası ilişkilerin gelişmesi, işçi hareketleri, turizm ekonomisi dil kavram ve karmaşasında hassasiyete sahiptir…

Yabancı dil öğrenim ve öğretimi farklı bir şeydir. Her Türk en azından bir veya daha fazla yabancı dil öğrenmelidir. Bu Türkçenin yanlış kullanılacağı anlamına gelmez. Hatta daha düzgün Türkçe kullanmayı gerektirir.

Sayın hocam konferansında çok daha farklı açıdan “Türkçe Vatandır” konusuna ağırlık vermişti. Ben, konferansı anlatmak yerime duygularımı kaleme almaya çalıştım. Edebiyatçı, Nihat Sami Banarlı’nın “Türkçe’nin Sırları” kitabındaki çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bir dil nasıl güzelleşir. Kelimelerin izdivacı. İmparatorluk dilleri. İdeolojik sıkıntılar. Türk Dil Kurumu’nun görevleri. Türk dil konferanslarının önemli konularıdır. Türk millet çok büyük yazı diii karmaşası karşısında Türkçeyi koruyabilmiştir. Esas Türkçe, halkın konuştuğu dildir!..