p>2016 yılının turizm için parlak geçmeyeceğini ifade eden turizmciler, turistlerin güvenlik gerekçesiyle İstanbul ve Antalya yerine başka yerlere yöneldiklerini bu nedenle sektördeki daralmanın en çok çalışanları etkileyeceği belirtildi.

Yılda 4 milyondan fazla turistin geldiği Rusya pazarının kapanması, Avrupa'dan da güvenlik gerekçesiyle rezervasyon iptallerinin artması, turizmciyi iflasın eşiğine getirdi. Turizmci Sinan Barış, "Otellerde çalışan servis elemanları aynı işi yaparak yarı ücrete çalışmak zorunda kalacak" dedi.
Turizmciler, 2016 yılının sektör adına kara bir dönem olarak tarihe geçeceğini ifade ediyor. Son zamanlarda artan terör olayları, turist sayısının azalması, ekonomideki durgunluk ve güvenlik tehdidi sebebiyle zor bir sezon geçiren sektörde, Rusya uçağının düşürülmesinden sonra kriz derinleşti.

"60 yaş üstünün katkısı olmaz"

OK Global Servis sahibi ve turizmci Sinan Barış, "Sadece Arap turist dediğimiz ve 60 yaş üstü Avrupalı bir potansiyel var. Bu da ancak yüzde 20'lik bir kısma tekabül ediyor. Otellerde çalışan servis elemanları aynı işi yaparak yarı ücrete çalışmak zorunda kalacak" dedi. 

60 yaş üstü Avrupalı turistin bölge esnafına bir katkısı olmayacağının altını çizen Barış, "Bu olaylardan etkilenmeyen dışarıda gezmeyecek Avrupalı 60 yaş üstü bir grup var. Bunun zaten turizme direkt bir katkısı yok. Sadece otelde 3 ay konaklayan yürüme ve hareket zorluğu olan insanlar bunlar. Dışarıdaki esnaf açısından ciddi bir katkısı yok bu grubun." diye konuştu.