Haber - BURAK ÖZTUNÇ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir televizyon programında soruları cevapladı. Turizmi 81 ile yaymayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Ersoy, yeni tanıtım stratejilerinde bu illeri 4’lü, 5’li gruplar halinde tanıtacaklarını söyledi. Kredi Destek Paketi'ni de anlatan Bakan Ersoy, Cuma günü itibarıyla başvuruları alacaklarını ve ihtiyaca göre kredi kullandırılacağını ifade etti. Türkiye’ye gelen turist sayısına da değinen Bakan Ersoy, turist sayısını hesaplarken konaklama yaptıkları için yurt dışındaki yerleşik Türkleri de sayıya dahil ettiklerini kaydetti. Bu sene toplamda 50 milyon olan turist sayısı hedeflerini ancak 52 milyona revize ettiklerini vurgulayan Bakan Ersoy, bu rakamı da aşacakları, turizm gelirlerinde 35 milyar dolar rakamına ulaşacaklarının altını çizdi. Türkiye’nin 2023 yılı turizm stratejisinde tanıtımın son derece önemli olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy, tanıtım için gerekli fonun oluşturulmasını sağlamayı amaçladıklarını, bu sebeple Temmuz ayında bir yasa geçirerek, Turizm Geliştirme Ajansını kurduklarını dile getirdi.

“2023 tanıtım bütçemizi 220 milyon dolar olarak öngörüyoruz”

Turizmden yüksek bir gelir elde etmek isteniyorsa bu tarz ajanslarla çalışmak, ülkede bu tarz ajanslar oluşturmak gerektiğini belirten Ersoy, “Bu bakanlık olarak bizim icat ettiğimiz bir ajans da değil. Bu ajans 1919 yılında ilk İtalyanlar tarafından kurulmuş. Turizm geliri en yüksek olan ülkelerin tamamında da bu ajans var. Turizmden yüksek bir gelir elde etmek istiyorsanız bu tarz ajanslarla çalışmanız, ülkede bu tarz ajanslar oluşturmanız lazım. Bu ajansla birlikte tanıtım bütçemiz ciddi şekilde artıyor. 2018 yılında 18 milyon dolar bir tanıtım bütçesi kullandık. Özellikle 2019’da bu yıl tanıtıma çok büyük bir ağırlık verdik ve bu rakamı 4 kat artırarak 72 milyon dolara çıkarttık. Ajansın gelmesiyle birlikte bu rakamın bu sene 180 milyon dolara çıkmasını öngörüyoruz. Bunun da yaklaşık 125 milyon dolarlık kısmı sektörden toplanacak yeni katılım paylarından oluşacak. Biz de Bakanlık bütçesinden 55 milyon dolarlık kısmını aktaracağız ve bu da her sene de artacak. 2023 yılına kadar bu rakamın 220 milyon dolara kadar çıkmasını öngörüyoruz. Bakanlık olarak başlangıçta bizim taahhüdümüz 25 milyon dolardı. Ama biz ilk yıl 55, ikinci yıl 55, sonrasında 45 ve 35 milyon dolar olarak taahhüdümüzün üstünde katkı yapmaya devam edeceğiz. 2023 yılı hedeflerimize öncelikli olarak tanıtımla ulaşılması gerektiğini bildiğimiz için Bakanlık taahhüdünün üstünde katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Antalya ve Gazipaşa havalimanları ile yolcu sayısı kat artacak”

Tanıtım dışındaki en büyük olayın ulaşım olduğunu, ulaşım altyapılarıyla ilgili de birçok çalışma yaptıklarını bildiren Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte bölge-bölge incelediklerini, Marmara Bölgesi'nde de bir sıkıntının kalmadığını belirterek, şunları söyledi: “İstanbul yeni havalimanının hizmete girmesiyle ve Sabiha Gökçen’in ilave pistinin de 2020 Kasım ayında devreye girecek olmasıyla birlikte Türkiye’nin İstanbul’da hiçbir slot sıkıntısı kalmıyor ve dünyada eşsiz bir hava liman bölgesi oluyor. Önemli ikinci nokta da Antalya biliyorsunuz. Antalya’da iki tane hava limanımız var. Antalya ve Gazipaşa havalimanları. 2021 sonuna kadar bir yatırım yapılıp kapasitenin arttırılması gerekiyor. Bununla ilgili de niyet protokolünü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla yaptık. Onlar hazırlıklarına başladı. Kapasitelerinin artırılması için 2020 Haziran ayına kadar hem Antalya Havalimanı'nın, hem Gazipaşa Havalimanı'nın ihalesini yapacaklar. 2021 yılı sonuna kadar bu iki havalimanının kapasiteleri arttırılmış olacak. Bu tadilatların gerçekleşmesinden sonra ortalama Antalya’ya inecek yolcu sayısında, yani slot sayısında iki kata varan kapasite artışı öngörüyoruz. Diğer havalimanlarının kapasitesi ise yeterli. Bodrum, Dalaman, İzmir, Karadeniz ve Doğu havalimanları ile açılacak olan yeni havalimanlarını da öngördüğümüz zaman herhangi ilave bir hızlandırılmış yatırıma ihtiyaç yok. Mevcutlar zaten kapasite olarak yeterli.”