CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un  Avrupalı turist sayısının “kayda değer oranda arttığı” açıklamasının,  Bakanlığın açıkladığı verilerle örtüşmediğini belirterek, “Sayın Bakan turizm rakamlarından habersiz. 2017’nin ilk 8 ayında Avrupa pazarında artış değil, yüzde 4,4’lük bir gerileme söz konusu. Cari açık sorunu yaşayan Türkiye için stratejik sektör olan turizm sektörü daha ciddi bir yaklaşımı hak ediyor. Doğru verilerle, doğru analizler yapılmazsa, kayıp faturası büyür” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın turizmde yaşanan gerileme ile ilgili sözlü soru önergesini, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nda yanıtladı. Turizmde 2016 yılını “kötü bir yıl” olarak değerlendiren Kurtulmuş, 2019 yılında eski seviyelere gelineceğini kaydetti. Kurtulmuş, “2014 yılı sonu itibarıyla 4,5 milyon Rus turist rakamına ulaşıldı. 2015 yılındaki Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra bu sayıda ciddi bir şekilde azalış oldu. 2016 yılında rakam 866.256'ya kadar düştü. Ama çok şükür bu yıl itibarıyla yeniden rakamlarda yükseliş ortaya çıktı. Ümit ediyorum ki sadece Rus turistlerinin yeniden gelmesi değil Türkiye'de turizm sektörünün yeniden 2014 rakamlarına yükselmesi inşallah 2019 yılı sonu itibarıyla gerçekleşecektir” dedi.

Kurtulmuş, Avrupa pazarı ile ilgili olarak da; “Ana pazarlarda yaşanan düşüş ve ülkemizin yakın coğrafyasında sürmekte olan savaş durumu nedeniyle kırılgan bir yapı arz eden ve önemli oranda düşüşler kaybettiğimiz Avrupa pazarında tematik tanıtımlara ağırlık verilerek düşüşün önüne geçilmeye çalışılmıştır. Böylelikle 2017 yılının ilk sekiz ayı sonunda ülkemize gelen Avrupalı turist sayısı bir önceki yıla göre kayda değer oranda artmıştır” diye konuştu.

Bakanlık verileri Bakanı doğrulamıyor

Bakan Kurtulmuş’un yanıtını değerlendiren Budak,  Avrupa pazarında artış değil, gerileme olduğunu kaydetti. Budak, “Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamından kayıp söz konusu. Almanya’dan yüzde 8, Hollanda’dan  yüzde 15, Danimarka yüzde 24, Norveç’ten yüzde 30 düzeyinde kayıp var. Avrupa ülkelerinin toplamından 2016’ya göre yüzde 4,4, 2015’e göre ise yüzde 30’luk kayıp var. 2015’in 8 aylık bölümünde Avrupa pazarından 13,4 milyon turist gelirken, 2016’da 9 milyon 385 bin 222, 2017’de 8 milyon 970 bin 462 turist gelmiştir. Bu rakamlar; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi rakamlarıdır. Avrupa pazarındaki bu gerileme nedeniyledir ki, turizm gelirlerinde ciddi bir kayıp söz konusu.  Turistlerin kişi başı harcamaları 840 dolar seviyesinden 611 dolar düzeyine kadar düştü. Bu gerçekler yok sayılıp, ‘Avrupalı turist artıyor’ tespitiyle hareket edilecekse, bu kayıp faturasının büyüyeceği anlamına gelir. Cari açık sorunu yaşayan Türkiye için stratejik bir sektör olan turizm sektörü, daha ciddi bir yaklaşımı hak ediyor. Bir an önce rehavetten çıkılmalı, doğru verilerle, doğru analizler yapılmalı ve doğru adımlar atılmalıdır” dedi.