p>
Antalya'ya gelen Rus turistlerin kantara sokularak tartılması 2015 sezonunda da gündemde. Yönetmelik gereği her turistin bagajı ile birlikte 100 kiloyu geçmemesi gerekiyor. 

 

Binbir güçlükle Antalya'ya getirilen turistlerin havaalanından çıktıktan yarım saat sonra otobüsleriyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Müdürlüğü Yol Kenarı Denetim İstasyonları'nın kantarına sokulup koyun gibi tartılması bu yıl da gündemde. Sabah Gazetesi'nden Erdoğan Öztürk'ün haberine göre, uçakta 30 kilo bagaj hakkı bulunan yolcuların bu durumda en fazla 70'er kiloluk fit birer insan olması gerekiyor. Uygulama bir yandan koyun gibi tartılan turistlerin gözündeki Türkiye ima- jını zedelerken bir yandan da taşıma şirketlerini ağır para cezalarıyla karşı karşıya bırakıyor.

ŞOFÖR DERTLİ

Tartı konusu, Antalya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'nün sezon öncesi turizm şoförleri ile yaptığı toplantıda yeniden gündeme geldi. Toplantıya katılan turizm şoförleri, 12-13 milyon turistin geldiği Antalya'da sezonda yaklaşık 7 milyon turistin tartıdan geçirildiğini ve bazı turistlerin tartı sırasında korkup ağlayarak araçtan indiğini anlattı. Toplantıda söz alan turizm şoförlerinin tamamı kantar uygulamasından şikayet etti. Uçaktan inen turistin oteline gitme hayali kurarken yolda jandarma eşliğindeki görevliler tarafından durdurulduğuna değinen turizm şoförleri, "Turist Türkiye'ye ayak bastıktan 30 dakika sonra aracın jandarma eşliğinde çevrildiğini görünce şok yaşıyor, korkuyor. Her tartı ve evrak kontrol süresi 30-40 dakikaya ulaşıyor. Turistler bundan şikayet ediyor" diye konuştu.

KAMYONLARIN ARASINDA

Turist otobüslerinin, yük kamyonları ve TIR'larla birlikte sıraya sokularak tartılmasından da yakınan şoförler, bu manzarayı turiste anlatmakta güçlük çektiklerini belirterek, "Önümüzde yüklü kamyon, arkamızda TIR, ortasında biz. Turist neler olduğunu, otobüsün niçin yük taşıyan iki aracın arasına girdiğini soruyor. Tartılacağımızı duyunca inanmak istemiyor. Şişman ve obez turistler ise ağlayarak otobüsten iniyor. Tartı çileye dönüşüyor" diyerek yaşadıklarını anlattılar.

ARAÇLAR D2 BELGELİ

Tepkilerini dile getirenlerden Emek Tur görevlisi İsa Öztürk, kantarda koyun gibi tartılmanın turisti rencide ettiğini belirterek, "Turisti havalimanında karşılıyoruz, ülkesine dönerken en son biz bırakıyoruz. Araçların tamamı D2 belgeli. D2 belgesi demek turist taşıyabilir anlamında. Biz kurallara uyuyoruz. Bu konuda yeni düzenleme istiyoruz" dedi.

ŞİŞMAN GELMESİN Mİ?

Otobüslerinin tartıda 1 kilo bile fazla gelmesi halinde 700 TL ceza yazıldığına da değinen turizm şoförleri, havalimanından turist karşılarken araçlarına binecek olanların şişman ve çift valizli olmaması için dua ettiklerini belirterek, "Tartıda kömür kamyonu muamelesi görüyoruz. Biz kamyon değiliz. Denetleneceksek otobüse binen kişi sayısı bakımından denetlenelim. Tartılma işi Türkiye'nin de imajını zedeliyor" diye konuştu.