p>Türkiye turizminin 2016 senesinde, 2015 rakamlarına dahi ulaşamayacağını ifade eden TUROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, "İmaj değişikliğine yönelik ciddi tanıtım kampanyalarına başlamamız gerekiyor. Bunu gerektiği kadar hızlı yapamazsak bu krizi iki senede zor atlatırız" dedi.
EMITT Fuarı'nda sorularımızı yanıtlayan TUROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, 2016 turizm sezonu beklentilerine yönelik karamsar bir tablo çizdi. 2016 senesini 2015'ten daha iyi görmediğini belirten Eresin, "2015 rakamlarını yakalamanın çok imkansız olduğunu düşünüyorum. Eğer ki önümüzdeki 3-4 ayı iyi değerlendirebilirsek, -gördüğüm kadarıyla Turizm Bakanlığı da hızlı bir şekilde çalışmalara başladı- zaten, 6-7 ay gibi bir süre zarfında toparlanırız" dedi. Türkiye'ye yönelik oluşan imajı yenileyecek ve görüntüsünü düzeltecek ciddi bir tanıtım kampanyasına başlanması gerektiğine vurgu yapan Eresin, "Dünya basınında terör ve komşu ilişkileri dışında anılmaya başlarsak 6-7 ay gibi kısa bir sürede toparlarız. Ancak bunu gerektiği kadar hızlı yapamaz, bu yolu çabucak alamazsak bu krizi iki sene de zor atlatırız. Dolayısıyla şu anda özel sektör birlikleri, bakanlık ve belediyeler bir an önce birleşip aynı masaya oturmalı ve bu tanıtım çalışmalarına yönelik çalışmalara başlamalı" ifadelerini kullandı. Sanılanın aksine Sultanahmet hadisesinden sonra dünyanın Türkiye'ye sempati ile bakmaya başladığını söyleyen Eresin, "Aslında Sultanahmet hadisesinden önce Türkiye'ye yönelik eleştiriler daha acımasızdı. Ancak son dönemlerde katıldığım fuarlarda gördüm ki genelin tavrı yaşanan terör olayının İstanbul'u etkilememesi için iş birliği içinde olacakları yönünde. Dünyadan uzun yıllar sonunda pozitif bir şeyler duyabildik. Bu durumu lehimize çevirmek bizim elimizde. Bunun için çaba sarf etmeliyiz" dedi.
AVRUPA'YI TEKRAR KAZANMAK CİDDİ MALİYETLİ ÇALIŞMALARA DAYANIYOR
Öte yandan İstanbul'un turist profiline yönelik değerlendirmelerde bulunan Eresin, "2013 Mayıs'ından itibaren biz zaten Avrupalı turisti kaybetmeye başlamıştık. Gerek Türkiye'nin içine girmiş olduğu bir takım hadiseler olsun gerekse dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle olsun Avrupalı turist sayısı İstanbul için zaten düşmüştü. Şuan hala Avrupalılar tekrar İstanbul'a seyahat etmeye başlamadı" ifadelerine yer verdi. Ortadoğulu turistlerin her zaman Türkiye'ye geldiğini ifade eden Eresin, "Şu an genelde Ortadoğu'dan geliyorlar. Biraz da Latin Amerika ve Hindistan işlerimiz var. Tekrar Avrupa'yı kazanmak ise özverili ve ciddi maliyetli bir takım çalışmalara dayanıyor. Bir an önce bunlarla başlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.