2019 yılının ilk çeyreğinde İspanya’nın gözde tatil destinasyonları Kanarya ve Balear adalarında ortalama oda fiyatları (ADR) sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 4,2 oranında düştü. SRT Global’in raporunda düşüşün nedeninin Türkiye ve Mısır gibi destinasyonların toparlanarak yeniden turistlerin radarına girmesi olduğu belirtildi.

DOLULUKLAR DA DÜŞTÜ

2019 yılının ilk çeyreğinde, iki destinasyondaki doluluklar da düşüş gösterdi. Buna göre, Kanarya Adaları’ndaki otellerde doluluk yüzde 4,2 düşerken, Balear Adaları’ndaki düşüş oranı yüzde 4,4 olarak kayıtlara geçti. İspanya’nın tatil bölgeleri içinde doluluğu en fazla düşen yer ise yüzde 17 ile Fuerteventıure oldu.

ODA BAŞINA ORTALAMA GELİRDEKİ DÜŞÜŞ DAHA YÜKSEK

Kanarya ve Balear adalarında doluluk ve ortalama oda fiyatındaki düşüş, oda başına ortalama gelirlere de (RevPar) yansısıdı. 2019 yılının ilk çeyreğinde oda başına ortalama gelir Kanarya Adaları’nda yüzde 8,8, Balear Adaları’nda ise yüzde 8,4 oranında düştü. Aynı çeyrekte oda balına ortalama gelirdeki düşüş Fuerteventure’de yüzde 19,8, Mallorca’da ise yüzde 17,7 oranında geriledi.

Düşüşlerle birlikte ortalama oda fiyatı (ADR) Kanarya Adaları’nda 119,49, Balear Adaları’nda ise 84,99 euroya geriledi.