Bankaların borcuna sadakati ile tanımladığı turizm sektöründe, geri dönüşü sorunlu kredi oranı büyüyor.

Bankacılık literatüründe ‘Geri dönüşü sorunlu kredi’ olarak ifade edilen, kamuolunda ise ‘Batık kredi’ olarak bilinen, bankaların sektörlere kullandırdığı kredilerden geri dönmeyenlerin oranı 2018 yılı haziran ayından beri sürekli yükseliyor. 2018 yılı başında bankaların turizm sekörüne kullandırdığı toplam kredi içinde göre dönüşü sorunlu olanın oranı yüzde 2.2 iken bu oran kasım yılında yüzde 4.5’e yükseldi,

Kısa adı BDDK olan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun açıkladığı konuyla ilgili Kasım ayı raporuna göre bankalarınturizm sektörüne kullandırdığı , büyük bölümünü konaklama kesiminin oluşturduğu kredilerden yasal takibe düşenlerin oranı Kasım ayında yüzde 4.5 oldu. Bu oran Ekim'de yüzde 3.3'tü. Bu oran turizmde son yılların en yüksek batık kredi oranı olarak kayıtlara geçti. Konaklama sektörünün Ekim'de 2 milyar 129 milyon 828 bin lira olan takipteki kredi miktarı Kasım'da 2 milyar 771 milyon 274 bin liraya yükseldi. Kasım'da konaklama sektörü nakdi kredilerin toplamı 61 milyar 984 milyon 137 bin lira olarak gerçekleşti.

Haziran'da başlayan bozulma

Aylara göre konaklama sektörüne kullandırılan kredi miktarı incelendiğinde bozulmanın Haziran ayında başladığı görülüyor. Konaklama sektörünün takipteki kredi oranı bu yılın Ocak ayında yüzde 2.3 iken Şubat'ta yüzde 2.2'ye geriledi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 2.5 olan takipteki kredi oranı Haziran'da yüzde 3.8'e yükseldi. Temmuz ayında takipteki kredi oranı yüzde 4.3'le zirveye çıkmıştı. Ağustos'ta yüzde 3.5'a gerileyen takipteki kredi oranı Eylül'de yüzde 4.1'e yükseldikten sonra Ekim'de yüzde 3.3'e gerilemişti.