p>CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayan turizm sektöründe ciddi bir kriz sürecine girildiğine dikkat çekerek, "Turizmde alarm zilleri çalıyor. Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısında 1 Ocak'tan bu yana yüzde 21'lik kayıp var" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak ayında Antalya'ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 18'lik bir gerileme olduğunu belirtti. Şubat ayının ilk iki günlük verileri de eklendiğinde gerilemenin yüzde 21'e çıktığına dikkat çeken Budak, "Ocak, Şubat dönemi turizm için düşük sezondur ama sezonun geneli için bir ipucu verir. Düşük sezonda yüzde 21'e kadar çıkan gerileme çok ciddi bir uyarıdır. Muğla'da yüzde 8'lik, Antalya'daki yüzde 21'lik kayıp var. Antalya'ya havayoluyla gelen ziyaretçi sayısı son 10 yılda ilk kez 100 bin sınırının altında kaldı. Turizmde alarm zilleri çalıyor" dedi.  Erken rezervasyon taleplerinde fiyat indirimlerine rağmen düşüş olduğuna dikkat çeken Budak, "Rusya krizi devam edecek görünüyor. Sektör Rusya'yı sıfır olarak düşünüyor. Ancak Türkiye'nin olgunlaşmış pazarlarında da Avrupa pazarında da sorun var. Erken rezervasyonlarda fiyat indirimlerine rağmen, yüzde 40-50 düzeyinde bir gerileme var" diye konuştu. 
BELEDİYELER DAHA DUYARLI 
AKP Hükümetleri döneminde turizm sektörünün ülke ekonomisine yaklaşık 250 milyar dolar düzeyinde döviz girişi sağladığını ve cari açığın önemli bir bölümünü finanse ettiğini kaydeden Budak, ancak turizmin Hükümet'ten destek göremediğini, kriz döneminde de benzer tutumun sürdüğünü söyledi. Turizmdeki daralmanın istihdamı da olumsuz etkileyeceğini, içecek, gıda, tekstil gibi alanlar ile turizm bölgelerindeki esnafın ciddi kayıplar yaşayacağını vurgulayan Budak, "Turizmdeki gerileme pek çok alanı olumsuz etkileyecek. Otel, pansiyon, bar, restaurant, kafe gibi yerlerde çalışan 1.4 milyon yurttaşımızdan yaklaşık 250 bini, Antalya'da da 50-60 bin turizm emekçisi işsizlik tehdidiyle karşı karşıya. Özellikle Ruslar'ın yoğun olarak gittiği merkezlerde bazı oteller hiç açılmayacak gibi görünüyor" dedi. Hükümet'in uçuş desteği, kredi kefaleti gibi desteklerinin krizin boyutlarıyla örtüşmediğini vurgulayan Budak, şöyle devam etti:
"Hükümet, turizmdeki krizi doğru okuyamıyor. İstanbul'da EMİTT Fuarı'nda gördüm, sivil toplum örgütleri, belediyeler kendi bölgelerini tanıtabilmek için ciddi çaba sarf ediyorlar. Küçük bütçeleriyle çırpınıyorlar. Çünkü krizi görüyorlar. Hükümet'in de benzer bir tutum içinde olması lazım. Yurtdışında ciddi bir tanıtım atağı yapılması lazım. Ama Hükümet'te bir atalet var. Belediyelerdeki, sivil toplum örgütlerindeki duyarlılık AKP Hükümetinde yok. Bir an önce tanıtım bütçesi ciddi şekilde arttırılmalı, 2017 ve sonrası iç in de planlamalar yapılmalı."