p>Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar anız yakmanın toprağa ve çevreye zarar verdiğini belirterek vatandaşları uyardı. Rüzgar,“Bu konuda sıkı kontroller yapılacak, tüm vatandaşlarımız mağdur olmamak ve çevreyi korumak için anız yakmasınlar” dedi.

\ \ \ \

Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların (buğday, arpa, mısır vb) toprakta kalan kök ve sap artıklarına anız dendiğini belirten Rüzgar, anız yakmanın toprağa, ormana ve çevreye çok büyük zararları olduğunu vurguladı. Rüzgar yaptığı açıklamada “Anız yakılması toprağı, su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirir. Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur ve verimliliği düşer. Toprak, sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azalır. Hasat sonrası tarla ve dikili alanlarda bulunan birçok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok olmaktadır. Kontrol edilmeyen anız yangınları, komşu tarlalarda ki hasat edilmemiş ürünlere,  Sulama tesisi ve ekipmanlarına, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon ve elektrik direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar vermektedir” dedi.  

\ \ \ \

Dünyanın birçok ülkesinde, “ Toprak İşlemesiz Tarım”  yani anıza direkt ekim tekniği, uzun yıllar boyunca geniş alanlarda uygulandığını belirten Rüzgar anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlıların da önemli miktarda ortadan kalktığını ve anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yasak olmasına karşın anız yakan çiftçiler için ciddi oranda para cezaları uygulandığına dikkat çeken Rüzgar, “Çiftçilerimiz tarlalarını yakarak kendi geleceklerini de yakıyorlar. Artık bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerekir. Çiftçilerimiz sap ve samanları bir organik gübre olarak değerlendirsinler. Bunun toprağın havalanmasına ciddi katkıları var. Bu konuda üreticilerimiz daha hassas olsunlar” diye konuştu.

\ \