Tarım sektörünün bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirten CHP’li Zeybek, sadece çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın değil onlarla ortaklaşan ilaç bayileri ve tedarikçi firmalarında sıkıntılar yaşadığını belirtti. CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek “Türkiye’nin günü kurtarmaya yönelik tarım politikaları ve uygulamalarına değil, uzun vadeli tarım politikasına ihtiyaç duyduğunu” ifade etti. Aynı zamanda tarım kenti olan Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’de planlı tarımsal üretime geçilmesi halinde üretici ve tarımsal üretime destek olan tüm bileşenlerin gelecek kaygısının en aza indirilmiş olacağını belirten Zeybek, tarımsal refahın işsizlik başta olmak üzere köylerden kentlere yaşanan göçüde azaltacağını ifade etti.

TARIMSAL ÜRETİMİN PAYDAŞLARI S.O.S VERİYOR

Tarımsal üretimde çiftçilerimizin gereksinim duyduğu gübre, zirai ilaç, tohum ve birçok tarımsal materyalin ithal edilmesi ve ödemenin döviz cinsinden yapılması nedeniyle tedarikçi firmalar ve ilaç bayilerinin, çiftçilerin talep ettiği ürünleri karşılayamaz noktaya gelindiğine dikkat çekildi. CHP’li Zeybek, dövizle aldıkları ürünlerin fiyatlarında yaşanan artış sebebiyle, uzun vadeler ve yüksek faizli kredilerin kullanılması, tarımsal üretimin paydaşlarından olan tedarikçi firma ve ilaç bayilerini ekonomik bir çıkmaza soktuğunu belirtti.

TARIMA ACİL DESTEK VERİLMELİ

Araştırma önergesinde Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin’in tarımsal üretime girdi sağlayan firma ve ilaç bayilerinin sorunlarına dair açıklamalarına da yer verildi. ZMO Antalya Şube Başkanı Şahin sorunlara acil çözümler üretilmediği takdirde birçok firma ve bayinin kapanma tehlikesi yaşayacağı ve üreticinin gereksinimlerinin sağlanamayacağını belirtti.

CHP’li Zeybek tarımsal üretimde özel sektörün yaşadığı sorunların ilk aşamada azaltılması için düşük faizli kredi imkânlarının sağlanması ve ilgili meslek kuruluşları ile birlikte sorunların TBMM çatısı altında belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Tarım sektörünün bir bütün olarak ele alınmasının gerekildiği belirtilen önergede, tarım paydaşlarının da yaşadığı sorunların göz ardı edilmemesinin, tarımsal üretim ve verimlilik açısından öneminevurgu yapıldı.