Hakkınızda neler konuşulduğunu, neler düşünüldüğünü sürekli kafanıza takıyorsunuz değil mi? Tüm çevresince kabul edilmeyi, onaylanmayı, sevilmeyi herkes ister; ancak bu pek de mümkün değil. Bazen hepimiz başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğünü, kendi hakkımızda ne düşündüğümüzden daha ön planda tutuyoruz. Önceden hayatta kalabilmek için yalnızlaşmamaya çalışırken, şimdi sosyal kaygılarla bunu yapıyoruz. Yani başkalarının bizim hakkında ne düşündüğünü önemsiyoruz çünkü, Yalnız kalmamak, insanlar üzerinde olumsuz etki bırakarak tepkilerini çekmemek istiyoruz. İnsanların sizinle ilgili ne düşündüğü ve ne söylediği hakkında endişeleniyor musunuz?

İyi fikirleriniz olmasına rağmen bunları hayata geçirmekten çekiniyor musunuz?

Geçtiğimiz yıllarda arabalara, kıyafetlere, evlere, mücevherlere ve daha fazlasına ulaşmak için çok para yatırıp fazla çabaladınız mı?

İnsanların onayını almak için uğraşıyor musunuz?

Topluluk içinde konuşmaktan çekiniyor musunuz?

Aklınızdakileri söylemekten çekiniyor musunuz?

Bu sorulara cevabınız evetse, böyle düşünmeyi bırakmalısınız. Kaygılanmayı bırakmanızı sağlamak için yapabileceğiniz en etkili şey, düşünce sisteminizi değiştirmek. Şunları deneyin:

1. İŞLERİ BİR PERSPEKTİFE OTURTUN

İnsanlar başkalarının kendileri hakkında ne kadar az şey düşündüklerini bilseler, onların düşüncelerini çok daha az önemsedikleri söylenir ve bu doğru. Herkes kendisini düşünmekle uğraşmaktan epey yorgun zaten, neden bir de sizi düşünüp dursunlar ki?

2. DÜŞÜNCELERİNİZİ SORGULAYIN

Siz başkaları hakkında ne kadar düşünüyorsunuz? Neden başkalarının düşündüklerini böyle önemsiyorsunuz?

3. MÜKEMMELİYETÇİLİĞİ ATLATIN ARTIK

Sorumluluğunuzda olan her şeyi mükemmel yapmak zorunda değilsiniz, her an mükemmel olmak zorunda değil.

4. KENDİNİZİ TANIYIN

Nelerden hoşlanıyorsunuz? Gerçekten ne istiyorsunuz? Kariyeriniz ve ilişkilerinizle ilgili şeyleri kendiniz için mi, birilerini etkilemek için mi yapıyorsunuz?

5. ZAYIF OLABİLİRSİNİZ, ZAYIF OLMAYA AÇIK OLUN

Her an mükemmel, her an güçlü hissetmek zorunda değilsiniz. Yapmanız gereken tek şey, zayıf olmaya da kapıları açık tutmalısınız. Güçlü olmak kadar, zayıf olmak da insanca bir durumdur.

6. YARDIM İÇİN UZANAN ELLERİ KABUL EDİN

Başkalarının yardımına ihtiyacınız olduğunda, yardım istemeye açık olun. Bu, birçok problemi çözecek. Yardım istemek sizi zayıf göstermez.

7. KENDİNİZE DOST OLUN

Mükemmellik ve mükemmelleştirme arzusuyla çırpınıp durmayın. Kendinize sevilmek, beğenilmek uğruna acı çektirmeyin.