Turizm mevsimi sorunlar yumağını da beraberinde getirir. Kamuoyu yanında kamuyu da telaşa boğar. “Deniz, kum, güneş” arza sunulabilen en değerli turizm ürünlerimizdir. Alanya; kısmen ALTİD’in kuruluş gerekçeleriyle sorunları kontrol edebilmiştir.  Plajda görüntü, gürültü, çevre ve güvenlik problemleri ortak sorundur. Belediyeler devlet politikalarına karşı tavır koyamaz, karşı karar alamazlar. Bazı kişilikleri sevip sevmemek ayrı, kamu güvenliği başka şeylerdir!..

“Gazipaşa Belediyesi medya ve sosyal haber ağlarına göre plaj güvenliği önergesi ile “Suriyeliler”in plaja sokulmaması yönünde karar almış…” Toplumu kin ve düşmanlığa sevk edebilecek yanlış duygu, düşünce, politikadır. Anayasal ve yasal dayanaktan muaftır…

Suriye savaşı tartışılmazdır. Suriye üzerinde varsa hakların korunması veya kaybı hükümete aittir. Suriye politikası hükümetin dış politikasının bir parçasıdır. Yurtdışına asker gönderilmesine muhalefet de destek vermiştir. Suriye ve Suriyeliler meselesi devlet politikasıdır. CHP-İyi partili, millet ittifakı politikacılar dikkatli olmalı ve tuzağa düşmemelidir!..

Birkaç yıl içinde yapılan seçim dönemlerindeki MHP-Ak Parti, Cumhur ittifakı ile CHP-İyi parti, Millet ittifakı politikaları Suriyeliler konusunda çatıştırılmaktadır. Suriye üzerinden Türkiye iç savaşa doğru sürüklenmek istenmektedir. Hükümet politikası belirli aşamalardan sonra devlet politikası halini alır ve sürdürülebilirlik kazanır. Ne kadar Suriyelinin rey kullandığını CHP-İyi partililer bilmektedirler. Kalacaklar mı? Gidecekler mi? Cumhur ittifakı “kalacaklar!..” diyorsa; Millet ittifakının “istemiyoruz!..” haykırışı planın usulden işlediğini gösterir: Politika!..

Bazı CHP’li belediyelere uymuş, Gazipaşa belediyesi de önergeyi Meclis kararına dönüştürmüş ve Suriyelilerin plaja inmesine yasak koymuşlar. Tabi ki kararı kaymakamlık iade eder ve tekrar görüşün der. Sonraki aşamalar İçişleri bakanlığına, Cumhurbaşkanlığına kadar uzanır…

İktidar partisinden de kazanmış olsa yerel yönetim devlet politikasına karşı karar alamaz. Suriyeli sığınmacılar, mülteci konusunun görüntü, gürültü, eylem, eğitim sorunları devletin uluslararası diplomasi ve dış politika esaslarını ilgilendirmektedir. Plajlardaki sorunlar karar almakla değil; “Kaymakamlık, Belediye, Turizmci” işbirliği projeleri ile çözülebilir!..

Turizm planlamaları, güvenlik politikaları, turizmin aslı esası masaya doğru yatırılmalı ve tüm sahillerde kalıcı güvenlik tedbiri uygulanmalıdır. Belediyeler plajlarda tek yetkili değildir!..