Bölgenin Antalya’nın en önemli tarihsel miraslarından biri olduğuna dikkat çeken Budak, “Balbey Mahallesi’ndeki hak sahiplerine ne olduğu belli olmayan, nasıl yapılacağı açıklanmayan bir proje için ön protokol imzalattırılmaya çalışılıyor. Sürece dahil edilmeyen hak sahipleri, hak kaybına uğrayacağından ciddi şekilde endişe ediyor. Şeffaflıktan uzak bir yönetimle, adeta baskı kurarak sonuç alınmak isteniyor” dedi.

Budak, konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Balbey Mahallesi sakinlerinin ve hak sahiplerinin haklı endişeleri olduğunu belirten Budak şunları söyledi:

“Balbey Mahallesi Antalya’nın en önemli tarihsel miraslarından biri olduğu için bu proje ayrı bir önem taşıyor. Zaten Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümle ilgili Kepezaltı –Santral bölgesindeki çalışmalarında bir takım olumsuz deneyimler yaşandı. Yenileme çalışmalarında temel amaç rant alanı açmak değil, kentsel iyileştirme olmalıdır. Balbey bir Tarlabaşı olsun istemiyoruz. Hak sahipleri derece huzursuzlar. Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerini sürece dahil etmeden, planları paylaşmadan imza almaya çalışması, hak kaybı yaşayacakları endişelerini doğuruyor. Mülkiyet hakkı, Anayasa tarafından korunan ve güvence altına alınan bir haktır.  Hak sahiplerine baskı yaparak imza alınmaya çalışılıyor. Şeffaf yöntemlerle, adil bir proje yürütmek yerine, kapalı kapılar ardında mahalle sakinlerini sürece dahil etmeden düzenleme yapılmaya devam edilirse bu durum Büyükşehir Belediyesi’ne ağır hukuki yükler de getirecektir.”

Balbey’in taşıdığı tarihsel dokunun mutlaka korunması gerektiğini belirten Budak, şu sorulara yanıt istedi:

“Balbey Mahallesi’nde sürdürülen kentsel yenileşme projesi hangi aşamadadır? Projenin hak sahipleriyle paylaşılmayan ayrıntıları nelerdir? Hak sahiplerinin kaçı projeye imza atmıştır? Büyükşehir Belediye Başkanı, SİT niteliği taşıması nedeniyle projenin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayından geçeceğini ve onayın ardından paylaşılacağını açıklamasının gerekçesi nedir? Proje neden hak sahiplerinin de görüşü alınarak onaya sunulmamaktadır? Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’nın etap etap uygulanacağını söylediği projede etaplama hangi kriterlere göre yapılacaktır? Kentsel Yenileme Projesi, iyileştirme çalışmalarından öte rant alanı oluşturacak mıdır? Hak sahiplerinin ön protokolü imzalamalarının ardından oluşabilecek hak kayıplarından kim sorumlu olacaktır? Hak sahibi olmayıp, tek göz evlerde uzun yıllardır yaşam mücadelesi veren mahalle sakinleri kendi kaderlerine mi terk edilecektir? Bu durumdaki vatandaşlar için hangi önlemler alınacaktır? Eski bir yerleşim merkezi olması nedeniyle yenileştirme bölgesinde toprak altında tarihsel kalıntılar bulunmakta mıdır? Bununla ilgili nasıl bir etüt çalışması gerçekleştirilmiştir? Bu bağlamda toprak altında ve üstündeki tarihsel doku hangi yöntemle ve nasıl korunacaktır?”