p>Seçmen, Kasım 2002’den beri 13 yıl boyunca kesintisiz ülkeyi yönetme görevini üstlenen Ak Parti’nin tek başına iktidarına son verdi. Yeni dönemin hükümet formülleri arasında üç temel seçenek bulunuyor. 

GEÇİCİ BAKANLAR KURULU
Türk siyaseti, bugünden itibaren, “koalisyon, azınlık hükümeti ve geçici seçim hükümeti” ihtimallerini deneyerek yeni bir yol arayacak. İlk seçenek AK Parti öncülüğünde, bir koalisyon için yeni arayışın başlatılması olacak. Bunun için AK Parti, 276 güvenoyunu alabilecek ortak arayacak. Koalisyon hükümeti kurulamazsa o zaman “dışarıdan” bir ya da iki partinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilecek. Bunlardan sonuç alınamaması durumunda son seçenek ise partilerin güçleri oranında temsil edileceği “geçici Bakanlar Kurulu” ile erken seçime gidilmesi olacak. 
45 GÜN İÇERSİNDE KURULMAZSA ERKEN SEÇİM 
Bütün bu hükümet kurma senaryolarının dışında, Cumhurbaşkanı’na tanınan geniş yetkiler, sürpriz gelişmelere zemin hazırlıyor. Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre Erdoğan; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. 
ERKEN SEÇİM NEDİR? EN ERKEN NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR? 
Hükümetin kurulamaması yada herhangi bir şekilde Anayasa’da öngörülen 4 yıllık seçim dönemi dolmadan yapılan seçimdir. Erken seçim, Meclis’in bu yönde bir karar alması veya Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’nın kendisine tanınan seçimlerin yenilenmesini isteme yetkisini kullanması üzerine yapılır. Erken seçim yapılması söz konusu olursa en erken tarih Eylül 2015 olacaktır.