CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak,  2017 yılı içinde KOBİ’ler ve esnaflara yönelik ciddi kredi paketleri açıklandığını ancak sıkıntıların aşılamadığını belirterek, “Sadece kredi müjdesi açıklanarak işler yoluna girmiyor, çarklar dönmüyor. Ödemelerini yapmakta zorlanan esnafımıza nefes aldırmak için ertelenen SGK prim ödemeleri, esnafımızın talepleri doğrultusunda ertelenmelidir. Hükümet, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in önerisini dikkate almalı, ertelenen SGK prim ödemeleri 2018 yılına yayılmalıdır.  Hükümetin esnaf için atacağı adımlara destek hazırız” dedi.

AKP Hükümeti’nin 16 Nisan referandumu öncesinde ekonomiyi canlandırabilmek için kredi paketi ve SGK prim ertelemelerini uygulamaya koyduğunu ancak geri ödeme döneminin başlamasıyla birlikte esnafın ödeme güçlüğüne düştüğüne dikkat çekti. Budak, “Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 353 bin 403 işletmeye 197,2 milyar TL’lik kefalet, 220 milyar TL’lik kredi sağlandı. KOSGEB aracılığıyla 274 bin işletmeye 6,7 milyar kredi verildi. TESKOMB’un kredi ve yapılandırması oldu. TOBB, 80 bin işletmeye 5 Milyar TL’lik ‘Nefes Kredisi’ sağladı. Yılbaşındaki SGK prim ödemeleri, 2017 sonuna ertelendi. Kredi ve ertelemeler nefes aldırsa da sorunları çözmedi, sıkıntıyı biraz öteledi. Kredi geri ödeme ve SGK prim ödemeleri dönemi gelince, yaklaşık 1,7 milyon esnafımız ödeme güçlüğüne düştü.  Takibe düşen kredi oranı yükselişe geçerek yeniden yüzde 5’in üzerine çıktı. Protestolu senet tutarı 9 ayda yüzde 8,5 artarak 9,2 milyara çıktı. Tüm bunlar piyasada işlerin iyi gitmediğinin, esnafın ödeme güçlüğü içinde olduğunun göstergesidir. 1,7 milyon esnafımız, AKP Hükümeti’nin iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle sıkıntı içindedir. Esnafımızın bu tablodan daha fazla yara almaması için yılın son 3 ayına ertelenen SGK prim ödemelerinin, 2018 yılına yayılması yerinde olacaktır. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, ‘ertelenen SGK prim ödemeleri 2018 yılının ocak ayından başlamalı ve 6 aya yayılarak tahsil edilmeli’ önerisi yapmıştır. Esnafımız adına bu öneriyi destekliyoruz. Esnaf işsizliğinin büyümemesi için SGK prim ödemelerinin 2018 yılına yayılması konusunda Hükümet’ten adım bekliyoruz. Bu noktada her türlü desteğe de hazırız” diye konuştu.

Adımlar krize değil güven ortamına olmalı

AKP Hükümetlerinin iç ve dış politikadaki yanlış adımlarının belirsizlikleri ve riskleri arttırdığını kaydeden Budak, “Ekonominin, piyasanın işlemesinin temel koşulu güven ortamıdır. Sadece müjde açıklayarak, yapılandırma ve ertelemelerle çarkların dönmesi mümkün değil. Avrupa ile gerilim, ABD ile kriz, Ortadoğu ile kavga tablosuyla, OHAL altında bir Türkiye imajıyla huzur ve güven ortamının oluşması mümkün değil. Kriz alanları sürekli genişliyor, faturayı 80 milyon milletimiz ödüyor, esnafımız ödüyor, işsiz kalan milyonlar, iş bulamayan gençlerimiz ödüyor. Bir an önce ders çıkarılmalı, Türkiye’nin imajının düzelmesi, yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna gelmesi için demokrasi ve hukuk güvenliği yönünde adım atılması gerekiyor. Adalet ve demokrasi olmazsa, güven ortamı oluşmaz, yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, istihdam olmaz, refah ve huzur olmaz” dedi.