p>CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya şehiriçi ulaşımındaki araçların kısa bir süre içinde otobüse dönüştürülmesi sürecinin “hukuksuz” şekilde yürütülmeye çalışılmasını TBMM gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı’nı soruşturma açmaya davet etti. Budak “Antalya ulaşımı kaosa sokuldu, esnaf ve Antalya halkı mağdur edildi. Alternatifler üretilmeden, sağlıklı bir geçiş süreci öngörülmeden getirilen yeni düzen, esnafa da Antalya halkına da bir zulümdür” dedi.

\ \ \ \

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, 03.10.2016 tarihli UKOME Genel Kurul kararı gerekçe gösterilerek, dönüşüm için başvurmayan şoför esnafının trafiğe çıkışını ve yolcu taşımasını engellendiğine dikkat çekti. Budak, “Sağlıklı bir geçiş dönemi öngörülmemesi nedeniyle hem esnaf hem de Antalya halkı mağdur olmuştur. Ayrıca plakaları ve araçları için ciddi bir külfete katlanan esnafa, araç dönüşümü kapsamında yeni yükler bindirilmektedir” diye konuştu.  Antalya şehirci ulaşımda araç dönüşümünün hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı konusunda bilgi isteyen Budak, “UKOME Genel Kurulu’nun kararının gerekçesi nedir? Araç dönüşüm ve dönüşüm modeli önerisi hangi kurumdan gelmiştir? Karar oy birliğiyle mi alınmıştır? Söz konusu araç dönüşüm kararına,  hangi sınıftan, kaç araç girmektedir? Toplam kaç esnaf süreçten etkilenmektedir ve kaç esnaf araç dönüşümü başvurusu yapmıştır?” diye sordu.

\ \ \ \

SORUŞTURMA AÇILACAK MI?

\ \ \ \

Araç dönüşümü sürecinin kısa tutulmasını ve esnafa yönelik baskıları da gündeme taşıyan Budak, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

\ \ \ \

 “Esnafa, taahhütname dayatılması sürecinin incelenmesi sağlanacak mıdır? Araç dönüşümü için ‘2’ye 1’ birleştirme yapılmasının gerekçesi nedir? Antalya’da toplu taşımanın verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak otobüs sayısı belirlenmiş midir? Bu sayı kaçtır? Birleştirme kararı, bu kapsamda mı alınmıştır?

\ \ \ \

Araç dönüşümü için esnaftan 50 bin TL istendiği doğru mudur? Bunun gerekçesi  nedir ve ödemeyi hangi kurum alacaktır?

\ \ \ \

Esnafa ‘ortaklık’ dayatılması, sözleşme hürriyetine aykırı bir durum değil midir? Konunun incelenmesini sağlayacak mısınız? Esnafa baskıyla sözleşme imzalatılmaya çalışıldığı iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?”

\ \ \ \

ESNAFIN KONTAK ANAHTARI ELİNDEN ALINDI

\ \ \ \

            Budak, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin araç dönüşüm sürecini “yangından mal kaçırma” anlayışıyla götürmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Antalya’da 250 bin yurttaşımıza, ulaşım hizmeti veren esnafımız trafiğe çıkartılmadı. Antalya halkı da sokaklarda kaldı. ‘Esnaf kontak kapattı’ denilerek, halkı esnafla karşı karşıya getirerek, kendi suçunu halktan gizlemeye çalışmak ne kadar etiktir? Evine ekmek götürme derdinde olan esnafımızın çalışacağı hatlar iptal edildi. Yolu olmayan kırsal bölgelere gönderme tehdidiyle, belediye yönetiminin baskısı arttırılıyor, ulaşım esnafının kontak anahtarı elinden alınıyor” dedi.

\ \ \ \

BÜTÇEYE YAMA

\ \ \ \

            Hala Antalya’da “Ulaşım Master Planı”nın olmadığına dikkat çeken Budak,  geçiş sürecinin de sağlıklı planlanmadığı eleştirisinde bulundu. Budak, “Geçiş sürecinin ortak akılla organize edilmediği açıktır. Bu kapsamdaki 512 esnaftan 90’ına bu sürece zorla destek  verdirilmiştir. Alternatifler üretilmeden, sağlıklı bir geçiş süreci öngörülmeden getirilen yeni sistem, Antalya ulaşımını iyice çıkmaza sokmuştur. Esnafa da Antalya halkına da zulümdür. Ayrıca, dönüşüm için esnaftan 50 bin TL isteniyor. Zor bir dönemden geçen esnafa yeni yükler bindirilmesi insafla bağdaşmaz.  Bu para, ulaşımı rahatlatmak için mi, bütçeye yama için mi isteniyor?. Bunun yanıtının da Antalya halkına verilmesi gereklidir” diye konuştu. 

\ \ \ \

 

\ \ \ \

 

\ \ \ \

 

\ \