“AK Parti’ye göre ekonomi coşuyor ama bunlar istihdam rakamlarına yansımıyor. Ekonomi büyürken, işsizlik büyüyor, gençlere iş yaratılamıyorsa, bu büyümenin sözde olduğuna işarettir. Sadece bir ayda boşta gezen gençlerin oranı yüzde 1,3 artmış. Gençleri eve mahkum eden bir ekonomiyle Türkiye geleceğe yürüyemez” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ağustos dönemi işgücü istatistikleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ekonomiyi canlandırmak için uygulanan teşviklerin, istidam artışı konusunda sonuç vermediğini, işsizlik oranının çift haneden aşağı inmediğini vurguladı. Ağustos 2017’de işsizlik oranının yüzde 10,6 olarak gerçekleştiğini, 3 milyon 404 bin kişinin iş arayıp bulamadığını kaydeden Budak, iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar da eklendiğinde gerçek işsiz sayısının 6 milyona yaklaştığını kaydetti. Son dönemde gençlere iş yaratma konusunda sıkıntı yaşandığını bunun da rakamlara yansıdığını kaydeden Budak, “AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve bakanlar, büyüme rakamları konusunda birbiriyle yarışıyor ama ne hikmetse bu büyüme, işsizliğe yansımıyor, gençlere iş yaratmıyor. AK Parti’nin modelinde hem ekonomi büyüyor, hem işsizlik. 15-24 yaş grubunda 2016 Ağustos’ta yüzde 19,9 olan işsizlik oranı Ağustos 2017’de yüzde 20,6’ya çıkmış durumda. Bu oran kadınlarda yüzde 27,7. Ne eğitimde ne istihdam olanların oranı da yüzde 27,2’den, yüzde 28’e çıkmış. Son bir ayda ise yüzde 1,3’lük artış yaşanmış. Temmuz 2017’de yüzde 26,7 olan oran, Ağustos 2017’de yüzde 28’dir. Bu oran genç kadınlarda yüzde 38,6’dır. Üniversite mezunlarında işsizlik yüzde 14,1 ve azalmıyor. Gençlerine eğitim veremeyen, gençlerine iş veremeyen, gençlerini eve mahkum eden bir ekonomiyle Türkiye geleceğe yürüyemez” diye konuştu.

İstihdam için en iyi teşvik demokrasi ve normalleşme

AK Parti’nin ekonomiyi canlandırmak için kredi ve teşvik politikalarını uygulamaya koyduğunu, istihdam için özel destekler verdiğini ancak sonuç alınamadığını kaydeden Budak, “Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, TOBB ve TESKOMB gibi kurumlar aracılığıyla kredi muslukları açıldı, teşvikler verildi, vergi indirimleri yapıldı, mali disiplinden vazgeçildi, istihdam kampanyaları yapıldı ama tüm bunlar işsizlik konusunda ciddi bir iyileşme getirmedi.  Huzur ve güven ortamı oluşmadığı sürece de işlerin düzelmesi mümkün değil. Bunun için Türkiye’nin normalleşmesi gerekiyor. Herkes OHAL’in kaldırılmasını beklerken, Hükümet OHAL’i 3 ay daha uzatma kararı alıyor. OHAL’i uzatarak, yatırımcı çekilmez, yatırımcıya güven verilmez. Ekonomi, baskıyla, sürekli aflarla, kredi pompalamalarıyla değil, hukukla, demokrasiyle rayına girer. Adalet ve demokrasi olmazsa yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, istihdam olmaz, refah ve huzur olmaz.”