Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da medya temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin af çağrısı, ABD ile yapılacak Menbiç görüşmeleri ve FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Af konusunun çok hassas olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bunu MHP ile de Sayın Bahçeli bunu açıkladığında istişare etmemiştik. Bu çok ciddi şekilde istişare edilmesi lazım. Kader mahkumunun ölçüsü ne, kime karşı suç işlemiş. Devlete karşı işlenen suçları, vergi vb gibi affedebilirsiniz, ama mağdurların düşüncesi ne? Bir de geçmişte afla ilgili çok kötü tecrübemiz oldu. Bayramdan önce böyle bir beklenti ortaya konulması da doğru değil, zaten Meclis de kapandı. Ama seçim sonrası toplanacak diye de öyle bir vaatte bulunuyoruz anlamına da gelmesin. Bu sadece suç işleyenleri değil, mağdur olanları da ilgilendiren bir konu" dedi.

MENBİÇ MESELESİ

ABD'ye yapılacak ziyaret ve Menbiç görüşmelerinde masada Menbiç'ten YPG'nin çıkarılması, Menbiç'in istikrarı, seçime kadar kimler yönetecek, güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağı konularının olacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bu konuda ABD ile birlikte karar verilmesini içerecek. Esas yol haritasının içeriği bu. Pazartesi günü de yol haritamızda tam bir mutabakat sağlarsak bunları açıklayacağız. Takvime dayalı bir yol haritası. Bu Menbiç'le de sınırlı kalmayacak. Başarılı olursa şu anda YPG- PYD'nin kontrol ettiği diğer yerler için de geçeri olacak. Çünkü YPG- PKK'nın yüzünden yerinden, yurdundan olmuş, göç etmiş insanlar var. Türkiye'de 400 bin Kürt var, peki 400 bin Kürt'ün hakkını hiç sordunuz mu, malları, mülkleri ellerinden niye alınmış? Burada adaletli ve objektif politikalar uygulamamız gerekiyor ve Suriye'nin sınır bütünlüğüne de halel getirecek adımlara karşı da dikkatli olmamız lazım" diye konuştu.

'SAYIN İNCE KİM ARAMIŞ, ONU DA SÖYLEMESİ LAZIM

Bakan Çavuşoğlu, ABD'deki görüşmelerde FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili konuların gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soruları da yanıtladı. Görüşmelerde üç farklı çalışma grubu olacağını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Biri Menbiç'le, biri PKK ile mücadeleyle ilgili, üçüncüsü de hukuki konuları kapsıyor, FETÖ konusu ve tüm konsolosluklar ve hukuki konular diyelim. Özellikle FETÖ konusunda verdiğimiz hangi delili yetersiz buluyorsunuz, ben sana göndermişim delilleri. Biz gönderdik, usulüne uygun gönderdik. Ara sıra Sayın İnce söylüyor, 'Bir Amerikalı beni aradı' diye, o da tuhaf bir şey, 'Bir Amerikalı aradı demek' ne demek? İlave deliller çıktıkça da bunları iletiyoruz. Ama Amerikalılar istediğimiz adımları atmadı. İtirazın ne, hiçbir konuda işi, topu taca atmak yok. Somut, oturacağız ve çalışacağız. Daha önce Amerikalılar 'YPG Menbiç'ten çıktı' dediler, ama yalan olduğu ortaya çıktı. İspatladık bunu. Sonra ortaya çıktı göndermedikleri. Burada Sayın İnce'nin 'Birisi beni aradı' demesi de ne kadar ciddiyetsiz olduğunu gösteriyor. Ben şimdi diyebilir miyim 'Amerika'dan biri beni aradı' veya 'ben aradım' diye. Ararsam zaten basınla paylaşıyoruz 'Şu dışişleri bakanıyla, şu devlet başkanı aradı' diye. Sayın İnce kim aramış, onu da söylemesi lazım. Bilelim kim aradığını."

TURİZM POLİSİ GELİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24 Haziran seçim çalışmaları kapsamında memleketi ve seçim bölgesi Antalya'da, medya mensuplarıyla Su Hotel'de bir araya geldiği toplantının ikinci bölümünde, turizmden tarıma, dış politikadan Suriyeli göçmen meselesine kadar birçok konuda değerlendirmede bulundu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Ak Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş'ın da katıldığı toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Ak Parti'nin 16 yıllık iktidar dönemindeki hizmetlerinden ve yeni süreçteki projelerinden de bahsetti.

Yeni sistem olan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye'nin daha istikrarlı olacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Sistemdeki kargaşa şu anda düzeldi, seçim sonrasında Türkiye'yi kim yönetecek hemen belli olacak ve koalisyon derdi kalmadı. Bürokrasiyi de daha hızlı hale getireceğiz. Şahıslara bağlı değil, sistemin kendisi güçlü olması gerekiyor. Bugün biz varız yarın başkası olacak. En fazla bir kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. Bir tarafın güçlü olması demokraside sağlıklı olmaz. Tüm kurumların, meclisin de güçlü olması lazım. Yasama ve denetim açısından meclis daha güçlü olacak. Kurumlar çatışmayı değil uzlaşıyı öğrenecek. Gücü eline geçiren hükümet, mecliste keyfi davranamayacak. Keyfi davranarak millete bedel ödetme dönemi bitmiştir. Türkiye daha fazla sıçrama yapacak" dedi.

EXPO 2016 İÇİN FİKİRLER VAR

Antalya'nın Türkiye'de ilk kez ev sahipliği yaptığı ve etkinlik sona erdikten sonra atıl duruma düşen 1100 dekarlık Expo 2016 Antalya alanıyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Expo 2016, Antalya için nasıl bir cazibe merkezine dönüştürülür? Millet bahçelerini koruma sözümüz vardı. Boşluktan dolayı burada bakımsızlık var. Bu bakımların yapılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne devredildi. Burayla ilgili fikirler var, üniversiteye dönüştürülmesi, cazibe merkezi olarak turizme kazandırılması gibi. Bu fikirler değerlendiriliyor ama kesinleşmedi. Raylı sistem götürdük. Güzel bir yer. İçinde 5 bin kişilik çok büyük kongre merkezi var. Burada sadece üniversite olması yetmez. Kongreler, konserler olmalı. Halkın da buraya gidebileceği bir alan olması önemli. Doğayı da bozmamak lazım tabii."

TURİZM POLİSİ GELİYOR

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'da 'turizm polisi' uygulamasının başlatılacağını da açıkladı. Turizm polisinin 'turist kazıklanıyor mu, verilen fiyatın üzerine çıkarılıyor mu' konularında denetim yapacağını kaydeden Mevlüt Çavuşoğlu, "Sadece taksi için değil, çarşıdaki herhangi bir esnaf, restoran için de geçerli" dedi. Bu konuda tedavi sırasında bazı hastanelerde de sorunlar yaşandığından bahseden Çavuşoğlu, "Böyle imajımızı zedelemememiz lazım. Bu konularda iyi bir noktaya gelmek istiyorsak, merkez olmak istiyorsak bu işi suistimal edenlere karşı da tedbirimizin olması lazım. Şimdi Antalya'ya turizm polisi de gelecek inşallah. Sadece havaalanında değil, şehrin içinde, esnafın olduğu yerlerde de olacak. Rehberlerin bazıları da inanılmaz şekilde Türkiye'yi kötülüyor. Türkiye'de şeriat var, şu var, bu var gibi saplantı var. Onları da çok iyi denetlemek lazım" diye konuştu.

GAZETECİ BAŞKANDAN BAKANA SORU

Toplantıda ilginç bir an da yaşandı. Asıl mesleği gazetecilik olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de gazeteci kimliğiyle Bakan Çavuşoğlu'na bir soru yöneltmek için izin istedi. Bakan Çavuşoğlu'nun "Hangi gazetede çalışıyorsun" diye espriyle karşılık verdiği Türel, "Efendim Merkel'in davetine ziyaret gerçekleşirse Sayın Cumhurbaşkanımızın orada Türk topluluklarıyla bir araya gelmesinde bir mani, engel çıkartılması ihtimali olabilir mi" diye sordu.

Bakan Çavuşoğlu soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Yok, sanmam. O tür ziyaretlerde engel çıkartmazlar. Seçim kampanyasıyla ilgili onların sıkıntısı var. Tabii miting yapıldı, oradaki Almanya'daki PKK'lılar ya da PKK destekçileri bir miting yaptı ama HDP'li siyasetçilerin konuşmalarına da izin vermediler. Ama neticede PKK paçavralarıyla orada gösteri yapmaları da doğru değil. O da Alman kanunlarına göre yasak. Almanya bu konuda daha katı olmaya başladı. Ama şunu da gördüler; bu terör örgütü kendilerinin başına bela oldu ve bunu da anlıyorlar."

30 BİN AHISKA TÜRKÜNE VATANDAŞLIK VERİLECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'daki seçim çalışmaları kapsamında Konyaaltı Caddesi'nde kendisine ait seçim ofisinin açılışını yaptı. Açılışa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya milletvekili adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bakan Çavuşoğlu, seçim ofisi açılışına geldiği sırada bir grup Antalyaspor taraftarı tarafından meşaleler ve konfetilerle karşılandı. 

'HERKESE ULAŞMAMIZ LAZIM'

Seçim ofisinin açılışında kendisini yalnız bırakmayan dostlarına ve Antalyalılara teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"24 Haziran'dan sonra Türkiye'de şahlanış başlayacak. Bugüne kadar yaptıklarımız hep sağlam bir temel ve şimdi bu temel üzerinde Türkiye'nin geleceğini birlikte inşa edeceğiz. Adaylar ortada, kim vizyon koyuyor, kimin hedefi var, kimin projesi var, kim yapmayı taahhüt ediyor, kim yıkmayı taahhüt ediyor, kim yatırımları devam ettirecek, kim durduracak halkın huzurunda bunları söylüyorlar. Halkımız da gerçekleri görüyor. Türkiye'yi gelecek hedeflerine kim taşıyabilir, kim taşıyamaz halkımız bunu biliyor. Ben size soruyorum, Recep Tayyip Erdoğan'dan ve onun çalışma arkadaşlarından başka 2023 Cumhuriyetimizin 100'üncü yılıyla ilgili bir proje ortaya koyan var mı? Antalya'mız için 'şuraya da bir çeşme yapacağız' diye ortaya bir proje koyan var mı? Çünkü bunların böyle bir derdi yok, 'Hazırdakini yiyelim, var olanları yıkalım, yok edelim.' O yüzden herkese bunu anlatmamız lazım. Herkese ulaşmamız lazım. Sizlerden de beklentimiz 24 Haziran'a kadar ulaşmadık dost, telefon açmadık arkadaş bırakmamanız. Tüm kapıları çalacağız."

AHISKA TÜRKLERİ İLE İFTAR

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, seçim ofisinin açılışının ardından Dünya Ahıska Türkleri Birliği'nin (DATÜB) Çağlayan Mahallesi'ndeki ofisinin açılışına katıldı. Açılışın ardından da Muratpaşa Kent Meydanı'nda DATÜB'ün iftarına geçti. Bakan Çavuşoğlu buradaki konuşmasında, "Dünya, her halka, millete ya da ülkeye adil davranmıyor. Bunlardan bir tanesi de tarihte Ahıska Türkleri olmuştur. Milletvekili olduğum dönemde yurtdışındaki Türklerin durumu nedir çalışmasını başlattık ve Ahıska Türklerinin sürgünlerini ve çektiği acıları daha da yakından öğrendik. O günden bugüne kendimi Ahıska Türklerine adadım. Ahıska Türkleri acılar, sürgünler yaşamış.1944'de Stalin'in sürgünü, 89'da Fergana'da maalesef kardeş kavgası olmuş, fitne galip gelmiş ve Ahıska Türkleri için bir sürgün daha. Ahıskalı kardeşlerimizin bugün seyahati halen bitmiş değildir. Ama gittikleri her yerde Türk olduğunu, Müslüman olduğunu örf, adet ve geleneklerini hiç unutmadıkları gibi yeni nesillere taşımışlar. Bugün Dünya Ahıska Türkleri kimsesiz, sahipsiz değildir. Dünyanın neresinde bir Ahıskalı varsa hepsine ulaşıyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Ahıska Türkleri kimsesiz, sahipsiz değildir" dedi.

30 BİN AHISKA TÜRKÜNE DAHA VATANDAŞLIK

Ahıska Türklerinin anavatanına geri dönüş hakkının sağlandığın, belli sayıda da dönüş olduğunu dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, “Ahıska Türkleri 'Bizim için vatan Türkiye'dir, biz Türkiye'de yaşamak istiyoruz' diyorlar ve biz bundan da memnunuz. Türkiye'de yaşamak isteyen Ahıskalı kardeşlerimizin sorunlarını çözmek de bu kardeşinize ve Türkiye Cumhuriyeti'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan'a nasip oldu. Oturum sorununuz çözüm buldu. Şimdi siz 'biz artık vatandaşlık istiyoruz' dediniz. Eylül ayında kanunu çıkardık. Önce 24 bin civarında, şimdi de 30 bin civarında Ahıska Türk'ü için vatandaşlık veriyoruz. Ahıska Türkleriyle birlikte inşallah Türkiye'yi büyüteceğiz, kalkındıracağız. Sizlerle etle tırnak gibi olduk" diye konuştu.

Konuşmanın ardından ise DATÜB Başkanı ZiyatdinKassanov tarafından Bakan Çavuşoğlu'na plaket takdim edildi, Ahıska Türklerinin geleneksel giysisi giydirilerek, armağan edildi.