Dolardaki sert hareketlerin nedenlerini ve yaşatacağı sıkıntıları anlatan Kurtoğlu “ABD’nin dayattığı İran’a yönelik ambargo Türkiye’nin ekonomisine birçok kalemde önemli kayıplar yaşatabilir. ABD’nin İran’a ambargo kararı 6 Ağustos ve 4 Kasım’da iki kademeli olarak başlıyor. İran’a ambargoda kritik ülke Türkiye. ABD Türkiye’nin ambargoya uyması için baskılarını yoğunlaştırırken Türkiye direniyor. Türkiye baskılara boyun eğerse yıllık zararı 10 milyar doları aşacak ve bundan Alanya’mızda ciddi ölçüde etkilenecek” dedi.

ABD’nin İran’a ambargo kararının fırsata çevirebileceğini ifade eden Kurtoğlu, Bunun için Türkiye’nin ABD taleplerini reddetmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi; “Türkiye-İran tamamlayıcı ekonomilere sahiptir. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticaretin hızla geliştirilmesi mümkündür. Türkiye, komşu ülkeler ile 2000-2008 yıllarında geliştirdiği geniş çaplı ticari ilişkileri daha sonraki dönemde büyük ölçüde heba etmiş; Asya ve diğer bölgelerle de çok boyutlu ilişki kuramamış; neredeyse Avrupa Birliği merkezli ticarete dönmek zorunda kalmıştır. İran’a uygulanan ABD ambargosu bu yapının değiştirilmesi ve İran üzerinden dünya ekonomisinin yeni merkezi Asya ve Uzak Doğu Ülkeleri ile geniş çaplı bir ilişkinin kurulması için yeni de bir fırsattır. İran’a geçmişte ABD ambargosunun uygulandığı dönemde de ikili ticaret hacmimiz 22 milyar dolara kadar çıkmış, ancak yapılan büyük hatalar yüzünden bu ticaret sürdürülememiştir.

Vatan Partisi Alanya İlçe Başkanı Evren kurtoğlu’nun açıklamarı şöyle devam etti;

ABD’den beklenen ekonomik saldırı, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea’nın bir heyetle ülkemize gelmesi ile başlamış bulunuyor. İkinci İsrail devletini kurmak için ABD ve müttefikleri, ülkemiz ve bölgemize karşı girişilen askeri, siyasi saldırılardan istenilen sonucu alamayınca, saldırının üçüncü ayağı olan ekonomik saldırıya başlatmak zorunda kaldı. İran’a ambargo uygulaması olarak sunulan ve başlatılan saldırı aslında ülkemize karşı yapılan bir ekonomik saldırıdır. ABD hazine bakan yardımcısı Marshall TOBB’de iş adamlarımızla yapılan toplantıda küstahça tavırlarla iş adamlarımızı tehdit etme densizliği göstermiş, sonrasında hükümet yetkilileri ile yapılan toplantılarda aynı çirkin tavrını sürdürmüştür. Komşumuz İran üzerinden kendimize ambargo uygulamamız dayatılmaktadır. Vatan Partisi olarak bu tavrı ret ediyoruz. Türk milleti olarak bu tavrın altında kalmayacağımızı ilan ediyoruz. Milli sermayedarlarımıza yapılan bu dayatma milli direniş ekonomimize güç vereceğinden hiç kimse kuşku duymasın. Ülkemizdeki iş birlikçilerine zor duruma düşürmemek için şeytanca bir planla İran’a ambargo uygulaması devreye sokulmuştur. ABD nin şimdiye kadar ülkemize karşı yürürlüğe soktuğu saldırılar, 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye ve Irak ta PKK, PYD terör örgütleri üzerinden yaptığı saldırılar, bölgeye yığdığı silahlarla bir sonuç alamadı. Şimdi de ekonomi üzerinden sonuç almaya çalışıyor. Komşumuz İran ile ticaretimizi, enerji tedarikimizi önleyerek zaten sıkıntıda olan ekonomimizi kış aylarında teslim almaya çalışıyor. ABD’nin bu hain saldırısı diğer saldırılarda olduğu gibi Milletimizin beraberliği ile püskürtülebilir. Bu nedenle devletimiz süratle direnme ekonomisini örgütlemelidir. Böylece oluşacak olumsuzluklara eşit olarak bütün kesimlerin desteği alınarak, milletimize yaraşan dik duruşu burada da göstermeliyiz ve her ne olursa olsun komşularımızla ticari ve ekonomik ilişkilerimiz artırılarak sürdürülmeli, bunun sağlanmasının önündeki engel olan Suriye ile en üst düzeyde ilişkiler kurularak normalleşme sağlanmalıdır. Küstah ve yüzsüz Amerika’nın kendi ayağımıza kurşun sıkmamızı istemesi, komşularımızla koparılıp küçük lokma haline getirilme siyasetleri bozguna uğratılmalıdır. Milletimizin tarihi birikimi ve çelikleşmiş vatan savunma bilinci bu saldırıları da alt edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Vatan Partisi olarak bu ekonomik direnişin ön saflarında yer alacağımızı milletimizin bilgisine sunuyoruz.