p>Suriye\\\'nin Halep kentinde atılan bomba sonucu evleri yıkılan ve çıkan yangında vücudunun büyük bölümü yanan 7 yaşındaki kız çocuğu Limar Makansi ve ağabeyi 14 yaşındaki Kays Makansi, Antalya’da şifa arıyor. Bir kardeşlerini de saldırıda kaybeden iki Suriyeli kardeşin el parmakları, kulak ve yüz ameliyatları 100 bin TL’lik yardıma ihtiyaçları var.

Suriye’nin Halep kentinde yaşayan ev hanımı Mutia ve kasaplık yapan baba Muhammed Makansi’nin evlerine 3 yıl önce havan mermisi isabet etti. Evleri yıkılan ve mutfak tüpünden çıkan yangının içinde kalan Kays, Limar ve Anne Mutia’yı komşuları kurtardı. Hemen hastaneye götürülen Makansi ailesinden bir erkek çocuk tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Kays ve Limar’ın ise yüzü, elleri, kolları, kulakları ve vücudunun çeşitli yerleri yandı. Doktorların Suriye’deki imkanlarla çocukların sağlığına kavuşmasının zor olduğunu söylemesi üzerine Makansi ailesi Türkiye’ye geldi. Ankara’da bir hastanede tedavi gören kardeşler, daha sonra tavsiye üzerine Antalya’ya geldi.

\\\"Doktor olma hayalleri var\\\"

Tüm birikimini çocukların iyileşmesi için harcayan baba Muhammed Makansi’nin yardımına, sosyal paylaşım sitesi üzerinden faaliyet gösteren ‘Bir El Bir Hayat’ grubu yetişti. Antalya’da ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bir eve yerleştiren grubun kurucusu Şule Tanaz, iki kardeşin sağlığına kavuşması için de seferber oldu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ön muayeneleri yapılan Makansi kardeşlerin, kendi dokularından kulak, el ve ayak parmakları uzatma gibi bir dizi ameliyatları için gün verildi. Bugüne kadar 5 ve 6 ameliyat geçiren iki kardeşin, bu önemli operasyonlarının maliyetinin yanı sıra, yanık giysisi, tıbbı malzeme desteği ile birlikte 100 bin TL’lik maddi desteğe ihtiyacı var. Yarım parmakları ile güçlükle kalem tutabilen Makansi, kardeşlerin en büyük hayali ise doktor olup diğer çocukların hayatlarına ışık olmak.

\\\"Ellerini istiyor\\\"

14 yaşındaki Kays Makansi, eve atılan bombada akaryakıtla çalışan sobanın devrilmesi sonucu çıkan yangında kardeşiyle yandığını ve hayatlarının komşuları tarafından kurtarıldığını söyledi.

Gözlerini, hastane açtığını aktaran Kays, \\\"Yüzümü kollarımı parmaklarımı istiyorum Saçımı istiyorum. Kardeşimin de saçları ve elleri olsun. Ben iyileşeyim ki ileride doktor olabileyim\\\" dedi.

El, yüz ve kulak ameliyatı olacaklar

3 yıl önce eve atılan bombanın ardından çıkan yangında iki kardeşin yandığını bir büyük kardeşinde hayatını kaybettiğini aktaran ‘Bir El Bir Hayat’ Grubu kurusu Şule Tanaz, \\\"Olayda anne ve baba da yaralandı ama iyileştiler. İki çocuğun acil yapılması gereken ameliyatları var. Elleri ve kulaklarından operasyonları var. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde operasyonları olacak. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz\\\" diye konuştu.

\\\"Ameliyat günleri geldi\\\"

Kays’ın 2 hafta içinde ameliyat olması gerektiğinin altını çizen Tanaz, \\\"Devletimiz destek veriyor ama yeterli değil. Bu ameliyat için 40 bin TL gerekiyor. Türk vatandaşı olmadığı için destek az geliyor. Limar’ın da operasyonu var. Doktorumuz elinde geleni yapıyor. Limar’ın psikolojik olarak da desteğe ihtiyacı var. Çocuklar el kol, istiyor. Okula gitmek istiyor. Arkadaşları gibi koşup oynamak istiyor. Bu çocukları o veya bu diye ayıramayız\\\" dedi.

\\\"100 bin TL destek\\\"

Bugüne kadar Kays’ın 5, Limar’ın 6 ameliyat geçirdiğini dile getiren Tanaz, \\\"Her ameliyatta daha iyi oluyorlar. En büyük hayalleri doktor olmak. Ülkelerinde ne yaşayıp gördülerse, onlar da çocukların, insanların hayatlarını doktor olup kurtarmak istiyorlar. İnşallah bu hayallerine kavuşmalarını sağlayabiliriz. Ameliyat günleri belirlendi ama maddi olarak desteğe ihtiyaçları var. Yanık giysi ve maskeleri var. Ameliyat, giysi ve tıbbı destekleriyle birlikte iki Suriyeli çocuğumuzun 100 bin TL’ye ihtiyaçları var\\\" ifadelerini kaydetti.

\\\"Çocuklarımız iyileşsin\\\"

Mutia-Muhammed Makansi çifti ise kendileri için bir şey istemediklerini belirterek, tek isteklerinin çocuklarının sağlıklarına kavuşup, arkadaşlarının içinde rahatça dolaşabilmesi olduğunu kaydetti.