Bakan Demircan, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, onurla, gururla, başları dik olarak yaşayabilmeleri ve insanlığa katkı sağlayabilmeleri için ayaklarının takıldığı yerden yeniden kalkmak zorunda olduklarını söyledi.

Bilgi üretmeleri gerektiğini vurgulayan Demircan, "Bilgiyi üreten bir toplum olmak zorundayız. İşte bu bilgi yuvaları ve üniversiteler, bunu yapmayı üstlenmiş. Türkiye buradan kalkacak ayağa." ifadesini kullandı.

Sağlık hizmetlerinde, Türkiye'nin standardını, belirli seviyeye çektiğine dikkati çeken Demircan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sağlık Turizminde Türkiye’nin büyük potansiyeli var”

"Şu anda sağlıkta dönüşümü tamamladık. Sağlıkta gelişim, kalite ve sürdürülebilirlik üzerine çalışıyoruz. Kalite deyince bu sadece söz değil, mükemmeliyet merkezleri sertifikası almak için bazı hastanelerimizi harekete geçirmek istiyoruz. Yani sağlık turizmine soyunacağız. Sağlık turizminde Türkiye'nin büyük potansiyeli var. Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacaksa sağlık hizmetleri verdiği mekanları, donanımları, hizmet standardını elbetteki dünyadaki en üst düzeye çektiğini göstermek zorunda."

 "Beyin göçü veren bir ülke olmaktan çıkmalıyız, buraya beyin göç etmeli"

Bakan Demircan, üniversitelerin de başarılarını dışarıya tanıtmak ve standartlarını yükseltmek için dışarıdan öğrenci ve öğretim üyesi alması gerektiğine işaret ederek, hukuki mevzuat açısından engel varsa taleplerin kendilerine ulaştırılabileceğini bildirdi.

Demircan, "Biz beyin göçü veren bir ülke olmaktan çıkmalıyız. Buraya beyin göç etmeli, gelmeli." dedi.

Samsun'da ikinci bir üniversiteye ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Demircan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemlerde ikinci üniversite konusunu nihayetlendireceğiz. Samsun'da şehir hastanesinin yerini belirledik. Şehir içinde alanlar kalmadığı için böyle büyük yatırımlar için mecburen şehrin dışına çıkıyoruz. Şehirden çok fazla uzaklaşmamaya gayret ediyoruz. Hastaneler de birbirinin yoluna düşmesin ve her tarafa eşit şekilde yayılsın. Merkezde de kolay müracaat edilecek mevcut bir hastane yer alsın istiyoruz ama Gazi Hastanesi ekonomik ömrünün sonuna yaklaştı, artık yaşlı bir hastane bizim için. Onu da yenileyeceğiz. Atakum ve Tekkeköy'de de birer hastane tesis edeceğiz ve Samsun'da sağlık hizmetlerini kolay erişilebilir olarak vereceğiz."

Konuşmanın ardından Bakan Demircan, OMÜ'de ödüllü proje yapan öğretim üyelerine çeşitli hediyeler verdi.

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin acil servisini ziyaret etti.  Burada  hasta ve yakınlarıyla sohbet edip hastane yönetiminden bilgi alan Bakan Demircan, bu tür ziyaretlere büyük önem verdiğini belirterek, "Acil servisler, günde milyonlarca insanımıza hizmet veren çok önemli birimlerimiz. Sağlık personelimiz de bu birimlerde büyük bir özveriyle görev yaparak insanımıza hizmet ediyor" dedi. Bakan Demircan, acillerin 'acil' durumlarda kullanılması konusunda vatandaşlardan duyarlılık ve hassasiyet beklediklerini ifade etti.

Daha önce de Ankara'da yoğunluğu fazla olan hastanelerin acillerini gece yarısı sürpriz şekilde denetleyen Bakan Demircan'ın fiziki koşulları, verilen hizmeti ve sorunları yerinde görüp denetlemek ve çözüm üretmek üzere denetim ve ziyaretlerine devam edecek.