p>Günde yaklaşık 100 bin kez, dakika da 60- 80 kez atmakta ve bunu günün her saati sürdürmekte olan kalp, gün içerisinde en çok yorulan organlardan başında gelmektedir. Hayati bir organ olan kalbin yaşam süresince hiçbir dinlenme dönemi yoktur. Bu nedenle kalbin düzgün çalışması için gerekli olan tüm maddeler eksiksiz olarak ve zamanında alınmalıdır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıklarından dolayı ölümler ilk sırada yer almaktadır. Sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, hareketsizlik, aşırı alkol alımı, şişmanlık, beslenme alışkanlıkları ve stres, kalp damar hastalıklarının oluşmasında başlıca risk faktörleridir.  Yaşam şeklinin değiştirilmesi, doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması ile kalp damar hastalıkları çok büyük bir oranda engellenmektedir.

Obezite, kalp damar hastalık riskini oluşturan ilk nedendir. Vücut yağ oranı arttıkça kötü kolesterol yükseltir ve damarların tıkanmasına neden olur. İlk önce birey ideal kilo aralığına ulaşmalıdır. Bel/kalça oranı erkeklerde 1, kadınlarda 0.85 üzerine çıkmamalıdır.

Yağ tüketimine dikkat etmelisiniz. Günlük alınan kalorinin %30’undan fazlası yağ olursa kolesterolün artmasına neden olur. Kızartma türü yemeklerden uzak durunuz. Yemekleri pişirirken 1 yemek kaşığı yağı geçmeyiniz. Doymuş yağı (tereyağ, margarin, kuyruk yağı vb.) günlük yemeğinizde çok kullanmayınız. Onun yerine doymamış yağ (zeytin yağı, ayçiçek yağı, fındık yağı vb.) tüketiniz. Et yemeklerinde ekstra yağ kullanmanıza gerek yoktur. Karaciğer, böbrek, dil, dalak, beyin gibi sakatatlar ve sucuk, pastırma, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden; poğaça yağlı börek, kek, yaş pasta çörek, kurabiye gibi besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.

Omega-3 yağ asidi, damar içi yağ tıkanıkların azalmasında oldukça etkilidir. En çok balık ve balık yağında bulunmaktadır. Haftada 2-3 kez balığı ızgara, buğulama, füme şeklinde tüketiniz. Çiftlik balıkları, içerdiği organik olmayan maddelerden dolayı sık tüketmeyiniz. Ceviz, omega-3 yağ asidinden zengin yağlı tohumdur. Kahvaltıda 2-3 adet tüketmek yeterlidir.

Yüksek antioksidan içeren besinler kalp hastalıkların engellemesinde etkilidir. Domates, karpuz, kırmızı üzüm gibi kırmızı renkli besinler kalp dostu yiyeceklerdir. Yeşil çay içerdiği polifenoller sayesinde kalp hastalığından korumaktadır. Günlük 2-3 fincan yeil çay içmek yeterlidir. Posadan zengin beslenmek kan kolesterolünüzün dengelenmesine yardımcı olur. 5 porsiyon sebze- meyve tüketmeye, ekmeğinizi tam buğday veya çavdar tüketmeye özen gösterin. Kuru baklagiller çok iyi posa kaynağıdır, haftada 1-2 gün tercih edebilirsiniz. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri içermekle birlikte kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu nedenle sarımsak sık sık tüketilmelidir. Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega -3 içermektedir. Her gün 1 çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumunu yoğurt, salata gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz.

Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. İstatistikler fiziksel aktivite ile kolesterol düzeyleri arasında direk ilişki olduğunu göstermektedir. Haftanın 3-4 günü en az 30 dakika orta tempolü yürüyüş yapılmalıdır.