p>Sağlık turizminin tedavi amacı ile yapılan seyahatler olduğunu söyleyen Health&Travel İstanbul Genel Müdürü Derya Erdem, Türkiye’de sağlık turizmini anlattı. Sağlık turizmi, bir ülkeden diğer bir ülkeye herhangi bir sebeple (bekleme süresinin uzunluğu, tedavinin ekonomikliği veya daha kaliteli sağlık hizmeti v.b.) sadece tedavi için gidilmesidir. 

Sadece hastanelerde tedavi için gidilen bir turizm çeşidi olarak değerlendirilmemesi gerekir. Kendi yaşadığı yerden başka yerlere sağlık amacı ile seyahat eden insanların oluşturduğu turizmdir. Sağlık turizmi; kısaca tedavi amacı ile yapılan seyahatlerdir. Başka bir ifadeyle, seyahat eden kişinin fiziksel iyilik halini geliştirmek amacıyla veya estetik cerrahi operasyonlar, organ nakli, diş tedavisi, fizik tedavi, rehabilitasyon vb. gereksinimi olanlarla birlikte uluslararası hasta potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan turizm türüdür. 
NEDEN SAĞLIK TURİZMİ? 
Çünkü; Katma değeri en yüksek turizm çeşididir. Ülkemizin ve kentimizin tanıtımına katkısı çok büyük olacaktır. Yeni ve çeşitli mesleklerde istihdam alanları açacaktır. Ülke ekonomisine girdisi diğer turizm çeşitlerine göre çok yüksektir. Sağlık turizmi bacasız fabrikadır. İstihdamın niteliğini artıracaktır. Cari açığın kapatılmasında bir kalem olacaktır (2023’de 1 milyon sağlık turisti ve 20 milyar dolar gelir hedefi). Türkiye’nin medikal ve termal yatırım ve kaynakları Avrupa ve dünya çapındadır. Kış, doğa, inanç, kültür turizmi çeşitleri ile sinerji oluşturacak alternatif bir turizm alanıdır. Sağlık nedeniyle tercih edilen bir ülke olmak ülkenin uluslararası prestiji açısından oldukça önemlidir. 
SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYAN FAKTÖRLER NELERDİR? 
Sağlık turizminin doğduğu günden itibaren gelişimine katkı sağlayan etkenler hasta beklentileridir. Bu gelişimi sağlayan etkenler ise; Uzun süren hasta bekleme listelerinden kurtulmak,  Daha kaliteli ve daha kısa zamanda hizmet almak,  Yüksek sağlık teknolojilerine ulaşmak,  Sağlık hizmeti maliyetini düşürmek,  Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin başka ortamlara gitme ve tedavi olma isteklerinin oluşması,  Uyuşturucu ve farklı bağımlılıkları olan kişilerin farklı veya daha uygun ortamlarda olma istekleri,  Tedavi olmanın yani sıra gezme ve kültür ziyaretlerinde bulunma isteği,  Kişinin hayata tutunma ve yaşam isteğidir.  
TÜRKİYE‘DE SAĞLIK TURİZMİ 
İnsanların sağlıklarına gösterdikleri özen arttığı, sağlık hizmetleri rekabetçi duruma geldiği ve maliyet farkları ana unsur olarak kaldığı takdirde, ülkemize sağlık turizmi bakımından rağbet gelecekte daha da hızlı bir artış gösterecektir. Gelişmiş ülkelerdeki sağlık harcamalarının yüksekliği, bu ülke sosyal güvenlik sistemlerini yaşadığı sıkıntılar, hızla yaşlanan nüfus ve ulaşım teknolojisinde yaşanan gelişmeler tedavi amaçlı seyahatlerin çıkış noktası olmuştur. Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve insanları her türlü bilgiye ulaşmada yaşadığı kolaylık ise tedavi amaçlı seyahatlerin itici gücü olmuştur. Özellikle plastik cerrahiye olan talep artışının devam edeceği, böylece denizaşırı hizmetler için de önemli bir talep oluşacağı ve sağlık turizmin temel öğesi olan kalp ameliyatları ile yer değiştireceği uzmanlarca tahmin edilmektedir. Health&Travel İstanbul Genel Müdürü Derya Erdem Ülkemizde 42 adet JCI ile akredite olmuş uluslararası standartlarda akredite olmuş sağlık kuruluşu mevcuttur. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere özel, kamu ve üniversite hastaneleri dünyadaki en yüksek teknoloji ile donatılmıştır. Türkiye'de birçok hastane de onkolojik tedaviler, kardiyovoskiler cerrahi, ortopedi, beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, estetik cerrahisi, göz ve dişte ileri teknolojili sağlık hizmetleri verilmektedir. Yine bu hastanelerde robotik cerrahi, MR, hizmetleri, kemik iliği, organ transplantasyon yapılabilmektedir. Sağlık bakanlığı sağlık turizmi dairesi başkanlığı bünyesinde 7/24 saat Arapça, İngilizce, Almanca ve Rusça dilinde Acil durumlarda 112, şikayet durumlarında 184 nolu hatlardan ve hastanelerde uluslararası hastalara tercümanlık hizmetleri mevcuttur. Tüm doktorlar mesleki zorunluluk sigortası yaptırmak zorunda olup herhangi bir tıbbi hata veya malpraktis durumunda hastaya sigorta tarfından anında tazminat ödenmektedir. Tüm hastanelerimiz ulusal akreditasyon kriterlerine göre hizmet vermekte olup yılda 2 kez denetlenmektedir. 
SAĞLIK TURİZMİ NE GİBİ YARARLAR SAĞLAR? 
Sağlık turizminin faydaları şunlardır: İnsanların sinirsel ve bedensel yorgunluklarını giderir.  Çeşitli hastalıkları tedavi eder.  Çalışanların işgücü verimliliğini arttırır.  Ekonomik nitelik taşımayan, sağlığa yararlı tabii varlıklara (orman, dağ, şifalı su kaynağı vb.) ekonomik ürün niteliği kazandırır ve bu varlıkların bulunduğu bölgelere gelir artışı sağlar.  Turistlerin yapacakları harcamalarla, sağlığa yararlı tabii varlıkların bulunduğu yörelerde gelir artışı sağlar.  Sağlık turizminin tüm yıl boyu sürdürülebilmesini sağlar.