p>Kadınlarda görülen kanser tipleri arasında ilk sırada yer alan meme kanseri, hayat boyu her sekiz kadından birinin kansere yakalanma riskiyle dikkat çekmeye devam ediyor. Meme kanserinde 1 cm kuralının hayat kurtardığını belirten Doç. Dr. Özer İlkgül, meme kanseri hakkında bilgi verdi.
“SAPTANMASI EN KOLAY KANSER TİPİDİR”
Meme kanseriyle ilgili her türlü platformda erken tanının her zaman en sık telaffuz edilen sözcük olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Özerİlkgül, “Meme kanseri aslında bulunduğu bölge, yerleşim ve yarattığı şikayetler göz önüne alındığında saptanması en kolay kanser tipidir. Meme dokusu çoğu kez içinde sakladığı kitleleri gizleyecek yapısal özelliklere sahiptir. Ancak bilinçli yapılan kendi kendine muayene ve doktor kontrolleri sayesinde kitlelerin gözden kaçması mümkün değildir” şeklinde konuştu.
“1 CM ÖNCESİ ERKEN TANI DÖNEMİDİR”
Meme kanserinde 1 cm kuralına dikkati çeken Doç. Dr. İlkgül, “1 cm kuralıderken şu noktanın altını çizmek istiyoruz; bu boyuta ulaşmış bir kanser yavaş yavaş memenin hastalığı olmaktan çıkmış ve tüm vücudu ilgilendiren bir hastalık halini almaya başlamıştır. Doğal olarak onunla mücadele etmek giderek zorlaşacaktır. Memedeki kötü huylu kitle 1 cm boyuta ulaşmadan önce gerçekleştirilen tüm çabalar erken tanı koyma çabası olarak isimlendirilir” ifadelerini kullandı. 
“ARTIK MİLİMETRE BOYUTUNDAYKEN YAKALAMAK MÜMKÜN”
Kanser dokusunun 1 cm büyüklüğüne ortalama 7-8 yılda ulaştığını belirten Doç. Dr. İlkgül, “Meme kanseri günümüzde en az maliyetle erken tanı konulan kanser tipidir. Günümüz teknolojisiyle kitleleri artık santimetre boyutunda değil milimetre boyutundayken yakalamak mümkündür. Normalde 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. 40 yaşından sonra yılda 1 mamografi çekilmesi önerilmektedir” dedi.