Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğuna dikkat çekerek, meme kanserinin kadın kanserlerinin yüzde 30’unu oluşturduğunu söyledi. Erkeklerde meme kanseri riskinin yüzde 1 olduğuna işaret eden Özdoğan, "Erkekler, bu kanser türünde kadınlara göre oldukça şanslı" dedi.
Dünyada ve Türkiye’de ortalama her 8 kadından birinin hayatında meme kanseri ile tanıştığını belirten Memorial Antalya Onkoloji Merkezi Başkan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, meme kanserinin kadın kanserlerinde yüzde 30’luk bir oran gösterdiğini söyledi. Dünyada her 11 dakikada bir, 1 kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu kaydeden Özdoğan, "Bu kanser türünün görülme oranı her yıl yüzde 1 ile 2 oranında artıyor. Tüm dünyada her yıl yeni meme kanseri tanısı alan hasta sayısı ise 1 milyon. Erkekler, bu kanser türünde kadınlara göre oldukça şanslı. Çünkü meme kanserinin cinsiyete göre dağılım oranı yüzde 99 kadın, yüzde 1 erkek. Buna bağlı olarak da kadın popülasyonun, erkeklere göre 146 kat daha fazla risk altında olduğu biliniyor" dedi.

"En büyük tedavi başarısı meme kanserinde"
Prof. Dr. Özdoğan, kanserdeki en büyük gelişmenin, meme kanserinin tedavisinde gerçekleştiğini belirterek, "Meme kanserini pek çok kanser türüne göre daha iyi tanıyoruz. Korunma ya da riski azaltma ve erken evrede yakalayabilme yollarını biliyoruz. Erken evrede tanı alan vakalarda yüzde 100’e yakın oranda tedavi başarısı sağlıyoruz" ifadelerini kaydetti.

"5 dakika aynada kendinizi izleyin"
Aynanın, kanserin tanısında çok önemli bir yeri olduğunu ve sağlık amaçlı olarak da bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özdoğan, "Ayna bir kadın için önemli bir aksesuar. Ayna yalnızca estetik amaçlı değil aynı zamanda sağlık amaçlı olarak da kullanılmalı. Her kadına ayda bir kez kendine vakit ayırıp 5 dakika ayna karşısında kendini izlemesini ve meme farkındalığı kazanmasını öneriyoruz. Memesini tanıyan en farkında olan kadın, oluşabilecek en küçük bir değişikliği çok kısa sürede yakalayacak, gerekli önlemi alacaktır. Yani kendi kendinin doktoru olan, kendi organını iyi tanıyan kadın çok önemli bir sorunu bertaraf etmiş olur. Yapılması gereken, her ay düzenli olarak 5 dakika ayna karşısında meme simetrisi, görüntüsü, meme başı akıntısı ve meme derisindeki herhangi bir değişikliği fark edip harekete geçmektir" açıklaması yaptı.