Bugünün istatistikleri hariç toplam vaka sayısını gösteren Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantılarında bir ilk olarak il düzeyinde istatistikleri de açıkladı. Koca, “Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölü sayımız yüzde 1,58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu ve bunu daha da aşağı çekersek son derece önemli. Düşük olan ülkelerinde giderek sayılarının arttığını biliyoruz. Hedefimiz hayatını kaybeden vatandaşların sayısını azaltmak'' ifadelerini kullandı.

EN ÇOK VAKA İSTANBUL'DA

Bakan Koca, ''Bugüne kadar illerdeki dağılımı göstermemiştim. Dün itibariyle bütün illerimizde bu vakanın görüldüğünü biliyoruz. En çok vaka İstanbul'da. İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852 yüzde 60'lara yakın. İzmir ikinci sırada 853 vaka. 712 vakayla Ankara 3'üncü sırada, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli takip ediyor. İllere göre hayatını kaybeden vatandaşların dağılımı ise; toplam 39 ilimizde can kaybımız var. Ağırlıklı olarak; İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir, Adana ve Sakarya şeklinde sıralanıyor” dedi.

İŞTE EN ÇOK VAKA GÖRÜLEN 10 İL

İstanbul: 8852

İzmir: 853

Ankara: 712

Konya: 584

Kocaeli: 410

Isparta: 268

Sakarya: 207

Adana: 197

Bursa: 135

Samsun: 112

"60 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIĞI OLAN VATANDAŞLARIMIZIN ASLA EVLERİNDEN ÇIKMAMALARI, KENDİLERİNİ İZOLE ETMELERİ GEREKİYOR"

Her yaştan insanın virüse yakalanma ihtimali üzerinde duran Bakan Koca, özellikle 60 yaş ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların evlerinden çıkmamasını vurgulayarak, “Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 80'i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 75'i 60 yaşın üzerinde. Altta kronik hastalığı olan hasta grubunda, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 69'u tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3'ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz.

Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80'i 60 yaşın üstü. Bu nedenle kronik hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskli olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın asla evlerinden çıkmamaları, kendilerini izole etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak Bakan Koca,“ Hastalığın yayılmasını ve can kayıplarını önlemenin yolu tedbirdir. Kendimizi izole edelim, yuvamız gücümüz olmalı. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat tanımayalım” şeklinde konuştu.