Suda doğum yöntemini yaygınlaştırmayı planlayan Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi'ni pilot bölge olarak belirledi. Ağrı kesici özelliğinin bulunması ve sancının en aza indirgenmesi dolayısıyla anne adaylarının sezaryen yerine bu yöntemi seçmesinin amaçlandığı suda doğumla ilgili Isparta Şehir Hastanesi'nde hazırlıklar tamamlandı.

MUM IŞIKLARI, DİNLENDİRİCİ MÜZİK

Daha sancısız bir doğum imkanı sunan yöntemi kadın doğum uzmanı Op. Dr. Ahu Korkut anlattı. Korkut, "37 derece sıcaklıkta suyun bulunduğu doğum küvetinde hastamız rahim açıklığı belli bir seviyeye gelinceye kadar bekletilerek, doğum sancısının en aza indirgenmesi sağlanıyor. Mum ışıkları, dinlendirici bir müzik eşliğinde hastamız ve doğacak bebek gerilimden uzak bir şekilde doğuma hazırlandığı için oldukça sağlıklı bir doğum gerçekleştiriliyor" dedi.

SUDA DOĞUM NASIL YAPILIYOR?

Sancıyla baş etme yöntemlerinden söz eden Op. Dr. Korkut, suda doğumun orta risk kategorisinde yer aldığını, bu nedenle anne adaylarını sezaryenden uzaklaştırdığını kaydetti. Suda doğumun nasıl yapılacağını da anlatan Op. Dr. Ahu Korkut, "Doğum anı geldiğinde hastamız hemen küvetten yan tarafta bulunan doğum masasına alınıyor ve doğum burada gerçekleştiriliyor. Henüz bebeğin su içerisinde doğması konusunda yeterli düzeyde araştırma olmaması nedeniyle bu uygulama yapılmıyor. Bebek dünyaya geldikten sonra gerekli sağlık kontrolünden sonra annenin yanında cibinlikli karyolasına alınırken dinlenmeye alınan anneye de lohusa şerbeti verilerek bir süre burada bekletiliyor ardından da odasına alınıyor" diye konuştu.

'HASTALARIMIZI DÜŞÜK RİSK OLANLARDAN SEÇİYORUZ'

Op. Dr. Korkut, her anne adayının suda doğum yapıp yapamayacağı konusunda ise şu bilgiyi verdi:

"Biz suda doğum yapacak hastalarımızı düşük risk olanlardan seçiyoruz. Bunlar kimlerdir? Gebeliği 37 ile 42 hafta arasında olanlar, baş geliş problemi olmayacak, annenin kilosu, badimestisi 40'ın üzerinde olmayacak, bebeğin NTS'si kalp atım testi normal olacak, bebeğin kilosu 2.5 kilo ile 4 kilogram arasında olacak. Bu saydıklarımız varsa suda doğum yapmaya mani yoktur."