Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı aile eğitim merkezlerinden hizmet alan vatandaşlara, çocuk istismarı ile ilgili yanlış bilinenler ve gerçekler anlatıldı. Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminere yaklaşık 200 kişi katıldı. Çocuk Gelişim Uzmanı Sema Ünlü İnci, 'Çocuk ihmali nedir', 'Çocuk istismarı nedir', 'İstismar türleri nelerdir' sorularının yanıtını verdi.

ÇOCUK İHMALİ NEDİR?

Sema Ünlü İnci, “Çocuk ihmali çocuğun beslenme, barınma, sağlık, giyim, korunma ve gözetim gibi yaşamsal ihtiyaçları kendisine bakmakla yükümlü kişiler tarafından karşılanmamasıdır. Bu durumda çocukta aile kavramı oluşmaz ve kendini güvende ve korunaklı hissedemez. Bu da çocuğu tehlikeli dış etkenlere karşı savunmasız ve korunaksız hale getirir. Ailesinden göremediği ilgiyi başkalarında arar" dedi.

'OKUL ÖNCESİ CİNSEL KİMLİKLERİ ANLATILMALI'

Anne ve babaların çocuk istismarı konusunda nasıl bir mücadele yöntemi izleyecekleri konusunda bilgi veren İnci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cinsel istismarla mücadelede en önemli konu koruma ve önleme çalışmalarıdır. Çocuğun içinde bulunduğu yaş dönemine uygun şekilde cinsel eğitim zamanında verilmesi gerekir. Cinsel eğitim konusunda konuşmaktan kaçmak yerine bu konuyu konuşmak gerekir. Okul öncesi dönemde 2-3 yaşından itibaren çocukların cinsiyetini, cinsel kimliğini tanımaya ve buna yönelik soruların başladığı dönemdir. Vücut parçalarının isimleri öğretilmeli vücudundaki cinsel bölgeleri tanımlarken doğru terimler kullanılmalıdır."

'CİNSEL İÇERİKLİ SORULARI UYGUN DİLLE CEVAPLANMALI'

Çocuk cinsel bir soru sorduğu zaman ailelerin sıklıkla geçiştirip ya da kızarak onları kısıtladığını ifade eden Sema Ünlü İnci, “Çocukların cinsellikle ilgili sorduğu sorular yaşına uygun şekilde mutlaka cevaplandırılmalı. Sorular geçiştirilmemeli, sorudan dolayı yargılanmamalı ya da 'Aaa çok ayıp' şeklinde utandırılmamalı. Bu konular hakkında konuşulmaması çocuklara susmayı öğreten hatalı bir yaklaşımdır. Bu durum ileride yaşayabilecekleri cinsel bir tacizi utanma refleksinden dolayı ifade edememelerine sebep olabilir. Çocuklarımıza bedenlerinin kendine ait olduğu, vücudundaki özel bölgelere kimsenin bakma ve dokunma hakkı olmadığı anlatılmalı. 'İyi dokunma' ve 'kötü dokunma'nın ne olduğu anlatılmalı ve birisi çocuğunuza zorla dokunduğunda ya da öpmeye çalıştığında 'Hayır' deme hakkının olduğu öğretilmelidir."

'ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI SEVME YÖNTEMLERİNE DİKKAT ETMELİ'

Anne babaların çocuklarını sevme yöntemlerinin farkında olmadan onları ilerde yaşayabilecekleri cinsel istismara açık hale getirebileceğini söyleyen İnci, “Çocuğu zorla öpmek, sarılmak, dudaktan öpmek, sevgi gösterme şekli değildir. Bu tip davranışlar çocukları cinsel istismara açık hale getirebilir. Anne babası tarafından zorla öpülüp sarılınan, dudaktan öpülen çocuk, başkasının da kendisine böyle davranmasının normal olduğunu düşünüp kafası karışabilir" dedi.

'İSTİSMAR DURUMUNU EN YAKIN EMNİYET GÜÇLERİNE BİLDİRİNİZ'

Seminerin son bölümünü istismar durumunda ailelerin nasıl davranmaları konusuna ayıran Sema Ünlü İnci, “Aileler çocuk istismarı olaylarında üstünü örtmeye veya kendi yöntemleriyle çözmeye çalışmadan en kısa sürede gerekli kurumlara başvurulmalı. Çocuğa her ne yaşarsa yaşasın 'Bu olayın sorumlusu sen değilsin, bu senin suçun değil, sen çocuksun' mesajı verilmeli ve koşulsuz kabulle desteklendiği hissettirilmeli. Çocuk istismarı durumunda aileler hemen en yakın güvenlik güçlerine ya da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Alo 183 Danışma ve ihbar hattına suç duyurusunda bulunabilir" diye konuştu.