p>Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bugün bazı gazetelerde yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Korkuteli’nde bulunan Termal Kurutma tesisine yönelik iddiaları ile ilgili açıklama yapma gereği görülmüştür.

\ \ \ \

Sayın Budak’ın ASAT Genel Müdürlüğü ile ilgili iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Alanın denetimi ve sorumluluğu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT Genel Müdürlüğü’nde olmadığı gibi bu bölgeden su şebekesi hattı da geçmemektedir. Antalya’nın suyunu ve denizi korumak için çalışmalarını sürdüren ASAT Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’ye örnek olan projeleri ile ne su şebekesine ne de Akdeniz’e bir damla kirli su bulaşmamaktadır. Antalya’nın dört bir yanından her gün alınan su numuneleri ASAT laboratuvarlarında incelemekte ve Antalya’nın suyu sürekli gözetim altında tutulmaktadır. 
\ \ Her ikisi de atıksu arıtımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji kazanımı alanlarında konusunda örnek İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisleri olan Hurma Atıksu Arıtma Tesisi, Lara Atıksu Arıtma Tesisleri yıllardır Antalya’ya hizmet vermektedir. Her bakımdan Türkiye’ye örnek olan tesislerimizde oluşan arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi için, Hurma Atıksu Arıtma Tesisi içerisine Termal Kurutma ve Kojenerasyon tesisi inşa edilmiştir. Bahsi geçen tesis ülkemizdeki tüm özel işletmeler ve kamu dahil olmak üzere ilk Termal Kurutma ve Kojenerasyon tesisidir. 
\ \  Bu tesiste gerçekleştirilen kurutma işlemi sonucunda oluşan tamamen organik nihai ürün çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmaktadır. Yakma işlemi sonucunda Atıksu Arıtma tesislerinde oluşan çamurların bertarafı tamamen sağlanmaktadır. Bu kapsamda ASAT Genel Müdürlüğü ülke bazında öncü ve vizyon sahibi bir kurum olup, Termal Kurutma ve Kojenerasyon Tesisine yurtiçi ve yurtdışından sürekli teknik heyetler gelerek incelemelerde bulunmaktadır. Ülkemizde son yıllarda diğer belediyelerde bulunan su ve kanalizasyon idarelerinin, ASAT Genel Müdürlüğü’nü örnek alarak, kurutma tesisi yaptırmaları da, idaremiz adına gurur vericidir.
\ \ 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile idaremiz faaliyet alanında bulunan arıtma tesisi sayısı 32 adete ulaşmıştır. Yeni tesisler ile birlikte arıtma çamuru miktarı da arttığı için İdaremizce 2014 yılı Nisan Ayından İtibaren, “Arıtma Çamuru Bertarafı” ihalesi yapılmıştır. Fazla çamur, ihale ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yine aynı Bakanlık tarafından yetkilendirilen, çamur bertarafı konusunda faaliyet gösteren firmalara verilmektedir. ASAT Genel Müdürlüğü hangi tesisimizden, hangi miktarda çamur çıktığını ve hangi firmaya verildiği bilgisini her ay düzenli olarak yetkili kurumlara bildirmektedir.  Bahsi geçen çamur bertaraf firmaların belgelendirilmesinde, faaliyet alanlarını sorgulanmasında ASAT Genel Müdürlüğü’nün yetkisi bulunmamaktadır. Korkuteli ilçesinde bulunan Çamur Bertaraf Tesisine gelen arıtma çamuru kaynaklarının, denetim yetkimiz olmadığı için idaremizce bilinmesi mümkün değildir. 
\ \ ASAT Genel Müdürlüğü’nün yetki belgesi olmayan ve mühürlenen bir kuruma ihale verdiği iddiası da gerçek dışıdır. İdaremizce yapılan tüm işlemlerde ilgili firmalardan gerekli tüm belge ve izin belgeleri istenmektedir. İddialara konu olan firma da tüm izin belgelerini teslim etmiştir. Mühürlenme iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. 
\ \ Her hangi şekilde oluşan atıkların Antalya’nın suyuna karışması mümkün değildir. Öncelikle bu bölgeden Antalya şebeke suyu geçmemektedir. ASAT Genel Müdürlüğü Antalya’nın ilçeleri, mahalleleri, yaylalarında su denetimlerine aralıksız devam etmekte, her gün farklı noktalardan alınan numuneler laboratuvarla da incelenmektedir. Yapılan denetimler, açılan dev tesisler ile Antalya’nın suyuna ve denizine bir damla kirli su karışması engellenmektedir” denildi.
\ \  

\ \ \ \

 

\ \ \ \

 

\ \