Antalya'da yıllardır böbrek yetmezliğiyle mücadele eden ve diyalize bağlı bir yaşam sürdüren 5 hasta, Özel MedicalPark Antalya Hastanesi'nde farklı tarihlerde gerçekleştirilen nakil operasyonlarıyla hayata yeniden 'merhaba' dedi. Hastalıkları nedeniyle yıllardır istedikleri kadar su içemeyen ve diyalize bağlı yaşamlarını sürdüren 5 hasta, kadavradan alınan böbreklerle sağlıklarına kavuşmanın sevincini yaşıyor. Özel MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından yapılan nakillerle sağlıklarına kavuşan hastaların kontrolleri ise yine bu hastanedeki uzman ekiplerce sürdürülüyor.

TEK İSTEKLERİ DOYA DOYA SU İÇMEKTİ

10 yıl önce muayene olurken böbrek yetmezliği teşhisi konulan Adem Akgün (40), diyalize bağlı geçen 10 yılın hem psikolojik hem de sağlık açısından çok zorlu geçtiğini söyledi. 2014 yılında kadavradan alınan böbrekle yaşama yeniden döndüğünü ifade eden Akgün, "Doya doya bir su dahi içemiyordum. Yediğime içtiğime herkesten daha fazla dikkat etmem gerekiyordu. 4 yıl önce nakil oldum ve şimdi çok iyiyim" dedi.

5 çocuk annesi Suna Genç (53) ise hemcinsi bir kadavradan bağışlanan böbrekle yaşama tutundu. Babasını da böbrek yetmezliği nedeniyle kaybettiğini belirten Genç, “Bir bardak suya, çaya hasrettim. 5 yıl diyalize bağlı olarak yaşadım. Ama neler çektiğimi bir tek ben bilirim" dedi.

Hayatının 10 yılını diyalize bağlı olarak geçiren bir başka hasta İhsan Gezer (50) ise 6 ay önce kadavradan nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu. Nakille birlikte 50 yıllık ömrünün ikinci baharına başladığını kaydeden Gezer, "Suyun tadını unutmak üzereydim. Doyasıya içemiyordum. İkinci baharımla birlikte artık daha rahatım" dedi.

'ÜNİVERSİTE OKUYUP, EVLENECEĞİM'

Osman Akpınar (48) de 7 yıl önce böbrek yetmezliğiyle karşı karşıya geldi. 7 yıl boyunca diyalize bağlı bir ömür süren Akpınar, kendisiyle aynı yaştaki bir erkek kadavradan alınan böbreğin 8 ay önce nakledilmesiyle yaşama yeniden 'merhaba' dedi. Diyalizle geçen günleri hatırlamak istemediğini belirten Akpınar, “Diyaliz beni perişan ediyordu. Çok şükür o günler geride kaldı. Herkesin bol bol içtiği suyu bile ölçüyle, düşünerek içiyordum. Sağlığımın kıymetini anladım" diye konuştu.

Hastalar arasında en genç olan ve hastalığın en çok zarar verdiği Efkan Şen ise 1 ay önce kadavradan nakledilen böbrekle diyalizden kurtulup sağlığına kavuştu. 9 yıl boyunca diyalizle yaşamını sürdürdüğünü anlatan Şen, böbrek rahatsızlığı nedeniyle hem eğitimini yarıda bırakmış hem de bir türlü evlenmeye cesaret edememiş. Diyalize bağlı kaldığı günlerde sıvı tüketmekte zorlandığını hatırlatan Şen, “Sağlığıma kavuştum. Şimdi hedeflerim arasında hemen üniversite okumak ve evlenmek var" dedi.

Özel MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, nakili hastaların sağlığına kavuştuktan sonra sık sık kendisini ziyarete geldiklerini anlattı. Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye'de en çok nakil yapan hastane olduklarını söyledi. Böbrek naklinin artık çok normal bir durum haline geldiğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, “Nakille birlikte sönmek üzere olan hayatlar yeniden canlanıyor. Organ bağışı çok önemli. İnsanlarımız bu duruma çok dikkat etmelidir" dedi.