Halk ozanı ve âşıklık, saz şairi geleneği Türk tarihi boyunca yaşatılan Türk kültürü ile ilgili, bağlama eşliğinde söylenen halk edebiyatının parçasıdır. Tarih boyunca Türk toplumunun öncüsü, halka mal olmuş kültür yapılanmasıdır. Ozan, sazıyla, sözüyle halkın eseridir.

Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler ağzında söz, sazında köz olur. Toplumdaki sosyal değişimlerin, gelişmelerin, yokluk ve kıtlıkların, eza ve cefaların öncüsüdürler. Halkla yaşarlar, halkın söyleyemediklerini söylerler. Bazen halkı uyarırlar, bazen de idarecileri…

Ozan Arif bunlardan bir tanesi idi. Türk milleti sayısız ozanlar, şairler, âşıklar yetiştirmişlerdir. Bunların konusunu halkın sosyal yapısı belirler.  Vatan, Bayrak, Millet, Devlet için beka meselesinde SOS, erken uyarı verirler, yöneticileri ve halkı uyarırlar. Fakir, yoksul, dertli, ezilmiş, mağdurların dili, sözcüsüdürler…

Arif Şirin’i herkes anlayabilir ama “Ozan Arif” deyince düşünmek gerekir. Yunus’u, Mevlana’yı, Hacı Bektaş Veli’yi, Pir Sultan Abdal’ı, Vasfi’yi, Aşık Veysel’i, Aşık Mahsuni Şerifi, Arif Nihat Asya’yı, Gülabi’yi, Murat Çobanoğlu’nu, Abdulvahhap Kocaman’ı, Abdurrahim Karakoç’u… saymakla biteceğini düşünmeyiniz… Özellikle politikacılar hiçbir zaman anlamak istememişlerdir ancak propaganda merkezlerinde kullanmayı bilirler...

Türk siyaseti halk ozanlarını, âşıklarını, şairlerini anladıkları andan itibaren işlerine gelirse ülkeyi düzgün yönetmeye başlayabilir; eğitime düzen verebilir; siyaset dili ahlâkî seviyeye gelebilir; toplumsal refah yücelebilir; barışı, huzuru sağlanabilir; muhalefet de kavranabilir..

Tarih şahit ki yöneticilerin anlayamadığı ozan ve şairlerin dörtlükleri Türk milletinin dilinden düşmemektedir. Bu gün seve seve söyleyip beğendiğimiz birçok şarkı ve türkünün sahibini bilsek kendimize kızarız: “Sağcı mı, solcu mu, ülkücü mü? Alevi mi? Sünni mi?

Türk milleti için fark etmez. Her sanat sahibinin ülküsü vardır. Çilesi, çilemdir! Ömür kâfi gelmeyince tek taraftan ses verir. Ama hepsi kendisini aşan, politika üstü dille, halkın dili ile konuşur. Ozan Arif de bunlardan birisiydi. Üst düzey siyasetçi eleştiri, tenkitlere kızamaz!..

Türkiye ayağa kalkmış, Ozanını uğurluyor. Bize, yâd etmek düşer. Milyonlar Samsun da idi. Herkes gidememiş olabilir. Arif Şirin’i bilmem ama Ozan Arif, diğer ozanlarımız, şairlerimiz gibi milletin gönlünde nakıştır. Sesiyle, sazıyla, sözüyle yaşayacaktır. Mekan-ı Cennet olsun!..