“Kendinizi sevin, kabullenin, affedin ve kendinize iyi davranın. Bunlar olmadan, insan birçok muhteşem şeyin kaynağından yoksun olur.” -Leo F. Buscaglia

Dünyada insanın kendisine duyduğu sevgiden daha büyük bir sevgi yok. Yapmak zorunda olduğunuz şeyleri, verdiğiniz sözleri ve başkalarının ne düşündüğünü kendi isteklerinizden daha çok düşünüyorsunuz. Yaşamaktan çok hayatta kalıyoruz işte. Kendinizi de sevmeniz gerektiğini unutuyorsunuz. Bu unutkanlık mutluluğu sizden uzaklaştırıyor olabilir.

İnsan kendi içinde ne varsa, etrafındakilere de onu verebilir. Sizin içinizde daha fazla sevgi varsa, başkalarına da daha fazla sevgi verebilirsiniz. Kendinizi sevmek için kısaca;

Değerinizi aldığımız şeyler üzerinden ölçmeyin.

Her gün kendinizi hak ettiğiniz kadar sevin ve diğerlerinin size beklediğiniz şeyleri vermesi için beklemeyin.

Hareket ve düşünceleriniz için sürekli onay aramayın. Siz, kendi kendinizin yargıcısınız. Evet, gerçekleştirmeye karar verdiğiniz her eyleme yaşam ve destek vermesi, çaba harcaması gereken kişi sizsiniz.

Eğer çocukluk veya ergenlik yıllarınız hayatınızın en mutlu zamanları değilse, geçmişle şimdiyi birbirinden ayırmaya çalışın. Sağlıklı, istikrarlı ve sevecen bir sevgi olmadan büyümenin ne demek olduğunu zaten biliyorsunuz, bu yüzden bunu geçmişte bırakın.

Kendinizi sevmeyi öğrenerek yaralarınızı iyileştirin. Kendinizi şımartın ve size zarar verebilecek şeylere karşı koruyun. Ama aynı zamanda, her gün daha iyi, mutlu ve tatmin olmuş hissetmek için, yeni umutlara açılan yollara girin.

Kendinizi severek mutlu olmayı da seçmiş oluruz. Kendinizi sevmek, iyi hissetmek için gereklidir. Böylece başkaları da bizi sevebilir ve biz de hayattan zevk alıp mutlu olabiliriz.

“Mutluluk bir seçimdir ve bu seçim size hayallerinizin ötesinde bir yaşamı getirir.”

Her şey öncelikle “mutlu olmayı seçmekle” ve birinci önceliğiniz haline getirmekle başlar. Buradaki seçim kelimesine dikkat! “İstiyorum” değil, “Seçiyorum”. Kendinize başkalarının gözünden değil kendi gözünüzden bakın, kendi değerinizi kendiniz belirleyin.

Günümüz toplumlarında, her şey çok hızlı gelip geçiyor. Hepimiz bağımsızız, ama bir saniye durup sevilmemiz gerek. Bir şey sizi endişelendiriyorsa, başkasıyla paylaşın, bırakın size sarılıp öpsünler. Her harekette, her bakışta sevgiyi hissedin ve sevilin.

‘‘Önce kendinizi sevin, sonra başkalarını. Kendinizi sevdiğiniz zaman, bu dünyada yapamayacağınız şey yoktur.’’ Lucille Ball