p>Cumhuriyet tarihinde Meclis'teki kadın temsil oranı ilk kez yüzde 18'e ulaştı. 7 Haziran seçimleri kadınlar için daha bir anlamlı. Bu seçimlerde bugüne kadar elde edilemeyen bir başarı edildi.

İLK KEZ YÜZDE 18'İ BULDU

Meclis'te kadın temsili ilk kez yüzde 18'i buldu. Geçen dönem yüzde 14'tü. Ak Parti'den 42, HDP'den 31, CHP'den 21, MHP'den de 4 kadın Meclis'e girdi. Sayısal üstünlük AKP'de ancak oransal olarak bakıldığında kadın temsilinin en fazla olduğu parti HDP. Milletvekillerinin yaklaşık yüzde 40’ı kadın. HDP’yi yüzde 16,27’lik oranla AKP takip ediyor. CHP kadın temsil oranı yüzde 16. Kadın aday konusunda beklenen çizgiyi yakalayamayan MHP burada da sonuncu sırada. Kadın temsil oranı yaklaşık yüzde 5. Genel tabloda 98 kadın meclis'e girecek ve yeminlerini edecek. İşte, seçimin galibi kadınlar.

Zeynep Altıok
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'taki Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülen şair Metin Altıok'un kızı. Son 3.5 yıldır aktif siyasetin içinde. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı ve Parti Meclisi üyeliği yaptı. Sosyal antropoloji mezunu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun üstünde yer alarak CHP İzmir 2. Bölge 1. sıradan milletvekili oldu.
Selina Özuzun Doğan
Türkiye Ermenisi. CHP’nin İstanbul 2. Bölge 1. sıradan Meclis'e girdi. 1977 doğumlu, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu. Ermenice ve Türkçe’nin yanı sıra Fransızca ve İngilizce biliyor. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Hrant Dink davası avukatlarından Erdal Doğan’ın eşi.

Dilek Öcalan
Seçimin sürpriz isimlerinden biriydi. HDP Şanlıurfa 2. sıradan Meclis'e girdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın öz yeğeni, ablasının kızı. 1987 doğumlu. Geçen yıl yıl BDP'nin üçüncü kongresinde DBP ismini alan partinin yönetimine seçilmişti.

Gülsün Bilgehan
İsmet İnönü’nün torunu. Babası gazeteci Metin Toker, annesi Özden Toker. Çocukluğu Pembe Köşk'te geçti. Bir önceki dönemde de milletvekili olan Bilgehan, 2015 seçimlerinde CHP Ankara 1.Bölge 1. sıradan ipi göğüsledi. Feleknas Uca [Fotoğraf: AA] Feleknas Uca Ezidi milletvekili. HDP’den Diyarbakır 4’üncü sıradan Meclis’e girdi. Ailesi, 44 yıl önce Batman’dan Almanya’ya göç etmişti. Uca, 1999- 2009 yılları arasında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapmıştı.

Meral Danış Beştaş
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, avukat. Adana 2. bölgeden milletvekili seçildi. 1967 doğumlu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye'yi kadına yönelik şiddetten mahkûm ettiği Nahide Opuz davası avukatlarındandı.
Filiz Kerestecioğlu
Türkiye'de kadın hareketinin en önemli avukatlarından biri. HDP’nin İstanbul İkinci Bölge 2. sıradan Meclis'te. Meslekte 30 yılını doldurmuş bir avukat. 'Kadınlar Vardır' şarkısının bestecisi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede öne çıkan kadın hakları savunucusu.
Başörtülü adaylar
Türkiye’de ilk kez bu seçimlerde başörtülü kadınlar da aday oldu.
Meclis’te başörtülü milletvekilleri var. Ancak bir önceki seçimlerde başları açık şekilde meclise giren bazı milletvekilleri seçimden sonra Meclis içtüzüğünün değiştirilmesiyle başlarını örtmüştü. Aday gösterilenler arasında 28 Şubat sürecinde yaşanan başörtüsü yasağı nedeniyle kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de bulunuyor. İşte o isimler.
Leyla Şahin Usta
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci iken, 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı yüzünden aldığı disiplin cezasını 'insan hakları ihlâli' olduğu gerekçesiyle AİHM'e taşıyan ilk kadın. Şahin Usta, Ak Parti'nin Konya Milletvekili. 1973 doğumlu. Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği Başkanı idi.

Hüda Kaya
HDP’nin İslâmi kesime yönelik açılım politikasının en önemli halkalarından biri, parti içindeki tek başörtülü milletvekili. Parti yönetiminde İslami kimliğiyle öne çıkan Kaya, artık milletvekili.

HDP yönetiminde yer alan Hüda Kaya, iki dönemdir Merkez Yürütme Kurulu üyesi olarak partide görev yapıyordu. Kaya, HDP MYK’de görev yapmaya başladıktan sonra Özgür Gündem gazetesinde de köşe yazıları yazmaya başlamıştı. HDP’nin İstanbul 1. bölge 2. sıradan adayıydı.

Seher Akçınar Bayar
Bayar Hüda Kaya’nın yanısıra HDP’nin başörtülü ikinci adayı. Erzurum 1. sıradan milletvekili seçildi. 28 Şubat sürecinde uygulanan başörtüsü yasağı yüzünden üniversite eğitimine yarıda bıraktı. 2011 yılındaki aftan sonra üniversiteye geri döndü. İHD ve MAZLUMDER'de yöneticilik yapıyordu.
Ravza Kavakçı Kan
Kan Kavakçı soyadı yabancı değil. Türkiye ilk kez 1999'da Meclis Genel Kurulu'ndan Bülent Ecevit tarafından ‘burası devlete meydan okunacak yeri değil. Lütfen bu hanıma haddini bildirin” diyerek yemin etmesini engellediği ve daha sonra da milletvekilliği düşen Merve Kavakçı'nın kardeşi. Kavakçı Kan, AKP adayı olarak İstanbul 1. bölgeden seçildi.
Fatma Benli
Benli, 28 Şubat sürecinde eğitimine ara vermek zorunda kalan isimlerden. Marmara Üniversitesi’nde başörtüsü yasağı nedeniyle yarıda bıraktığı yüksek lisans eğitimini 2015 yılında tamamlayabildi. Benli, AK Parti'de