p>Yabancı turist kaybının iç pazar ile kapatılmasının mümkün olmadığını söyleyen Elite World Otelleri Satış ve Pazarlama Direktörü Emel Elik, "Rezervasyonlar da dahil her şey çok son dakika olmaya başladı. Önümüzü göremediğimiz bir tablo söz konusu. Anı yaşıyor gibiyiz" dedi.
EMITT Fuarı kapsamında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde bir araya geldiğimiz Elite Worlds Satış ve Pazarlama Direktörü Emel Elik ile bir araya geldik. Türkiye turizmini 2016'da neler beklediğine dair görüşlerine başvurduğumuz Elik, sektörün yaşanan krize karşı nasıl bir tavır sergilemesine dair görüşlerini de aktardı.
2016 senesi için çok iyi bir tablo görmediğini ifade eden Elik, "Ancak geçmiş dönemlerde de buna benzer olaylar yaşamıştık. Geçiş dönemi olmuştu bizler için. 2016'da da aynen bu şekilde geçiş dönemi bekliyor bizi. Hatta yılın ilk 6 ayı daha zor geçecek gibi. İkinci yarı gibi hareketlenmenin olacağını ümit ediyoruz. Fakat 2016 senesi, geride bıraktığımız 2014 ve 2015 senelerine göre daha durgun geçecek" dedi. Otel bütçelerinin geçmiş yıllara kıyasla minimum düzeyde tutulduğunu belirten Elit, "Buna bağlı olarak oteller kendi içlerinde tasarruf önlemlerini almaya başladı. Çünkü önümüzü göremediğimiz bir tablo söz konusu. Turizm sektöründe uygulanan 3-6-9 ve 12 aylık planlamalar yaparak stratejilerimizi belirliyoruz. Fakat bu yıl böyle bir strateji belirleme olayına giremedik çünkü kısa vadede önümüzü göremiyoruz. Rezervasyonlar da dahil her şey çok son dakika olmaya başladı. Anı yaşıyor gibiyiz diyebilirim. Ancak 2016 senesinin çok da iç açıcı bir yıl olmayacağını öngörüyoruz fakat umarım yanılırız ve kısa sürede bu olaylar unutulur ve yaptığımız işi keyifle yapmaya devam ederiz" ifadelerini kullandı.
Kriz dönemlerinde pazarlama faaliyetlerinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Elik bu durumun Türkiye'de ters işlediğini belirterek, "Oteller, tasarruf amaçlı pazarlama bütçeleri kapatıyor. Ancak böyle olmaması lazım. Pazarlama faaliyetlerinin ve Türkiye'nin yurtdışı platformlarda tanıtılması yönündeki çalışmaların artırılması lazım. Pazarlamaya ayrılan bütçelerin 2016 ve sonrası için daha da artırılması lazım" şeklinde konuştu.
TANITIMLARA DAHA FAZLA AĞIRLIK VERECEĞİZ
Yaşanan olayların Türkiye'nin imajını olumsuz etkilediğini belirten Elik, terör olaylarının dünyanın her yerinde yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Bir imajımız oluştu fakat İstanbul gibi metropollerde, her ne kadar istenmeyen bir şey olsa da, bu tür durumlar yaşanabiliyor. Paris'te de bunu yaşayabilirsiniz, Barcelona'da da...İstanbul'da böyle bir dönemi geçiriyor. Yapılacak tanıtım faaliyetleri ile bu krizin aşılacağına inanıyorum. 2017 daha iyi geçecek. Ben 2016'yı geçiş dönemi olarak düşünüyorum. Kendi içimizde önlemlerimizi alacağız. Fiyatlandırmalarımız, aksiyonlarımız ve tanıtımlarımız daha farklı olacak. Tanıtımlara daha fazla ağırlık vereceğiz. Bu şekilde önümüze bakıp yolumuza devam edeceğiz diye düşünüyorum" dedi.
İÇ PAZARIN BU AÇIĞI KAPATMASI MÜMKÜN DEĞİL!
XYerli turistin, 2016 senesinde yaşanması beklenen turist açığını kapatamayacağını söyleyen Elik, "İç pazar da bu açığı kapatamayacaktır çünkü ciddi bir arz artışı var ülkemizde. Yatırımlar anlamında çok fazla otel artışımız var fakat talep artışımız yok. Bu biraz da farklı ülkelerden turistlerin gelmeyişinden de kaynaklanıyor. Her otel açıldığında ortadaki pasta aynı kalıyor fakat aldığımız paylar azalıyor. Bununla birlikte de rekabet edebilmek adına fiyatlarda kırma yaşanmaya başlandı. Bu da İstanbul'un bu zamana kadar uyguladığı fiyat politikası ve bütçe aralığını tamamen alt üst etti. Fiyatları düşürmek kolay fakat tekrar alınabilir yüksek seviyelere nasıl getireceğimiz konusu sıkıntılı o yüzden iç pazar tek başına bu açığı kapatamayacak" ifadelerini kullandı.